14. oktober 2019
Værket "Soleil Levant" af Ai Weiwei blev udstilliet på Kunsthal Charlottenborgs facade mod Nyhavn i 2017. (Arkivfoto)
Værket "Soleil Levant" af Ai Weiwei blev udstilliet på Kunsthal Charlottenborgs facade mod Nyhavn i 2017. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Kinesisk kunstner hiver bilforhandler i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Kinesisk kunstner hiver bilforhandler i retten

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei er kendt og anerkendt for sin samfundskritiske kunst. Læs om kunstneren her.

Danmark - 22. maj 2019 kl. 13:59
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Retten i Glostrup behandler onsdag en sag, som den kinesiske kunstner Ai Weiwei har anlagt mod Skandinavisk Motor Co. A/S.

Bilforhandleren har krænket et stort værk ved at sætte en bil foran installationen og bruge billeder af det i en kampagne, påstår kunstneren.

Værket bestod af 3500 orange redningsveste, som mennesker har brugt på vejen mod den græske ø Lesbos. Vestene var proppet ind i vinduerne på Kunsthal Charlottenborg i København under navnet "Soleil Levant".

Her kan du læse om den systemkritiske kunstner og nogle af hans værker, der har fået stor opmærksomhed:

* Ai Weiwei er født i Beijing i Kina i 1957. Nu bor han i Berlin. Tidligere har han boet i New York i USA fra 1981 til 1993, hvor han kortvarigt studerede på design- og kunstskoler.

* Ai Weiweis far var en systemkritisk digter ved navn Ai Qing, som blev sendt i arbejdslejr sammen med Ai Weiwei og hans mor i 1958. Efter Mao Zedongs død i 1976 vendte de tilbage til Beijing.

* I 1993 vendte Ai Weiwei tilbage til Kina, hvor han blandt andet startede et arkitektfirma og senere begyndte at blogge.

* Et af Weiweis mest kendte værker er "Dropping a Han Dynasty Urn" fra 1993. Værket viser tre fotos, hvor han ødelægger en antik kinesisk vase.

* I 2010 skabte kunstneren værket "Sunflower Seeds", der skulle udstilles på et museum i London. Det bestod i 100 millioner håndmalede solsikkekerner af porcelæn. Det tog 2,5 år for 1600 arbejdere at skabe.

* I 2011 blev Ai Weiwei udnævnt af magasinet Art Review som verdens mest indflydelsesrige kunstner, og samme år udstillede han flere værker på det danske kunstmuseum Louisiana.

* Sammen med den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson skabte Ai Weiwei et værk kaldet "Moon". Det er interaktivt og giver mulighed for, at brugere selv kan tegne månen.

* Ai Weiwei har også bidraget til at skabe det olympiske stadion i Beijing i 2008. Det skal han dog senere have fortrudt.

* I 2015 fik Ai Weiwei en del opmærksomhed også i Danmark, da Lego ikke ville donere klodser til et værk, han ville lave. Derfor satte han selv en indsamling i gang, hvor borgere kunne donere klodser. Det resulterede i portrætter af 43 savnede mexicanske studerende bygget af legoklodser.

* I januar 2016 ændrede Lego sin politik, så virksomheden ikke længere spørger kunderne om formålet med køb af et stort parti klodser til private.

Kilder: DR, Guardian og Ritzau.