10. december 2019
En forvaringsdom er mandag blevet afsagt ved Retten i Viborg. Det betyder blandt andet, at retten anser den dømte for farlig. (Arkivfoto)
En forvaringsdom er mandag blevet afsagt ved Retten i Viborg. Det betyder blandt andet, at retten anser den dømte for farlig. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Hvad er en forvaringsdom?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Hvad er en forvaringsdom?

23-årig mand er blevet idømt forvaring for drab og en række tilfælde af grov vold. Bliv klogere på dommen her.

Danmark - 17. juni 2019 kl. 14:56
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med 119 knivstik slog 23-årige Hans Petter Bitsch Eskesen sin drukkammerat ihjel. Det skete natten til 1. februar sidste år, og mandag er den 23-årige ved Retten i Viborg idømt forvaring.

Læs her om, hvad forvaring er:

* Forvaring er formelt set ikke en straf, men en foranstaltning, der træder i stedet for straf, når den dømte anses for at være særligt farlig.

* På den måde minder forvaring om fængsel på livstid. Det er de eneste former for frihedsberøvelse af ikke-utilregnelige personer, som er uden tidsbegrænsning.

* Forvaring kan kun gives, hvis den dømte anses for at være farlig. Formålet er at beskytte samfundet mod den pågældendes farlighed.

* En dom til forvaring forudsætter, at retten finder det nødvendigt med en tidsubestemt foranstaltning frem for straf for at forhindre den dømte i at begå ny farlig kriminalitet.

* Efter tre års forvaring - og siden en gang om året - har Kriminalforsorgen pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt, men det er i sidste ende op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives - altså løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med en bestemt type medicin.

* Forvaring forveksles ofte med dom til anbringelse. Forskellen er dog, at anbringelse anvendes over for utilregnelige personer - for eksempel sindssyge og mentalt retarderede.

* Hvor forvaringsdømte opholder sig i et fængsel, så bliver de anbringelsesdømte anbragt på for eksempel en psykiatrisk afdeling eller et bosted for mentalt handicappede.

Kilder: Kriminalforsorgen, Straffeloven, Prøveudskrivningsbekendtgørelsen.