4. juni 2020
Igennem fire år fik Islamisk Stat leverancer af modelfly og droner og andet udstyr fra Danmark, hvor tre mænd indkøbte tingene. Det hævder anklagemyndigheden i en sag, som behandles af Københavns Byret fra 16. september. De tre nægter sig skyldige. Fotoet er fra Raqqa i 2014. (Arkivfoto)
Igennem fire år fik Islamisk Stat leverancer af modelfly og droner og andet udstyr fra Danmark, hvor tre mænd indkøbte tingene. Det hævder anklagemyndigheden i en sag, som behandles af Københavns Byret fra 16. september. De tre nægter sig skyldige. Fotoet er fra Raqqa i 2014. (Arkivfoto)
Foto: Stringer/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Her er sagen om droner til Islamisk Stat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Her er sagen om droner til Islamisk Stat

Københavns Byret skal afgøre, om tre mænd ydede teknisk hjælp til terrororganisation.

Danmark - 16. september 2019 kl. 11:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gennem flere år købte tre mænd dele til droner og andet udstyr til Islamisk Stat. Derfor skal de straffes for at medvirke til terror, påstår anklagemyndigheden i en sag, som mandag er indledt i Københavns Byret.

arrow Læs også: Tiltalt ingeniør i terrorsag: Hobbyfly handlede om vindenergi

* Den første anholdelse skete 21. september 2017. I Brøndby Strand blev en nu 30-årig taxichauffør sigtet. Seks dage før var han rejst til Tyrkiet med seks termiske kameraer, påstår anklagemyndigheden. Også i januar 2017 tog han til Tyrkiet med komponenter til droner, hævdes det.

* De to andre mænd blev anholdt et år senere, 26. september 2018. Den ene arbejdede i en cykelbutik, den anden var underviser på en erhvervsskole.

* De to sidstnævnte er tiltalt for at have medvirket til et dødeligt angreb foretaget af Islamisk Stat på basen "Ain Issa" i Syrien i august 2014. De påstås at have indkøbt nogle Go Pro-kameraer, som Islamisk Stat brugte til rekognoscering.

* Indkøb af hobbyfly, droner og andre ting foregik i fire år fra 2013 til 2017.

* Bagmanden er ifølge anklageskriftet Basil Hassan. Han er forsvundet. I forvejen er han efterlyst for at have forsøgt at dræbe Lars Hedegaard i februar 2013. Tyrkiske myndigheder løslod ham fra et fængsel, hvilket hindrede udlevering til Danmark.

* Alle tre tiltalte nægter sig skyldige. Københavns Byret ventes at bruge 18 retsmøder på sagen.

Kilder: anklageskriftet fra anklagemyndigheden, DR og Ritzau.

arrow Formodet bagmand i dronesag beskrives som farlig terrorist
17. september 2019 kl. 12:58 Opdateret: kl. 13:00
arrow Tre mænd anklaget for dronekøb til IS
16. september 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:46
arrow PET vil fortælle byret om efterforskning i Syrien
16. september 2019 kl. 17:51 Opdateret: kl. 17:52
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?