FE-ansatte var angiveligt klar over risikoen for, at NSA i USA fik uberettigede oplysninger om danskere.
Dokumentliste fra Forsvarsministeriet viser, at ministeriet helt tilbage fra december 2019 har været i løbende dialog med Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) om FE-sagen.
Her kan du læse, hvad sagen handler om:
* I november 2019 henvendte en whistleblower sig til Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) med oplysninger om urent trav i FE.
* Dels skal FE have videregivet oplysninger om danske statsborgere, og dels skal ledelsen have løjet om det over for TET.
* Ifølge flere medier var whistlebloweren en ansat i FE, der havde smuglet en lydoptager ind på sin arbejdsplads og optaget samtaler med sine kolleger og chefer.
* Optagelserne skal angiveligt afsløre, at nogle ansatte i FE var bevidste om, at der var en risiko for, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA uberettiget fik oplysninger om danske statsborgere.
* Oplysningerne stammede fra store blokke af tele- og internetdata, som NSA siden 1990'erne ifølge flere medier har haft adgang til fra et kabel, der er gravet ned på dansk jord.
* NSA skal have fået adgang til kablet efter godkendelse af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
* Kablet transporterer blandt andet internetdata til og fra Rusland og Kina.
* Til gengæld for den vitale information skal NSA flere gange have hjulpet danske efterretningstjenester.
* Hverken Forsvarsministeriet, FE eller NSA har bekræftet samarbejdet.
Kilder: TET, Weekendavisen, Berlingske.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her