27. maj 2020
Dette Nasa-foto fra 6. juni 2000 viser detaljerne i en komptakt kosmisk tåge, der ligner en gigantisk bue. Tågen, som findes i resterne af supernovaen Vela, er dannet, ved at en hurtigt roterende neutronstjerne - eller pulsar - udsender ringe og stråler af højenergi-partikler i rummet.
Dette Nasa-foto fra 6. juni 2000 viser detaljerne i en komptakt kosmisk tåge, der ligner en gigantisk bue. Tågen, som findes i resterne af supernovaen Vela, er dannet, ved at en hurtigt roterende neutronstjerne - eller pulsar - udsender ringe og stråler af højenergi-partikler i rummet.
Foto: Narendra Shrestha AFP PHOTO/ NASA/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: De kompakte neutronstjerner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: De kompakte neutronstjerner

Neutronstjerner, der støder sammen, danner tunge grundstoffer. Det dokumenterer et danskledet forskerhold.

Danmark - 23. oktober 2019 kl. 19:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der dannes tunge grundstoffer, når to neutronstjerner støder sammen. Det har et internationalt forskerhold under ledelse af astronomer fra Københavns Universitet netop påvist.

Opdagelsen tager afsæt i en kollision mellem to neutronstjerner i 2017. Sammenstødet skete i en galakse 140 millioner lysår fra Jorden. Forskerne præsenterer onsdag deres fund i det videnskabelige magasin Nature.

arrow Læs også: Forskere i København løser gåde om tunge grundstoffer

* En neutronstjerne er ekstremt kompakt og består overvejende af neutroner. Den er typisk kun omkring 20 kilometer i omfang, men kan veje 1,5-2 gange mere end solen.

* En kubikcentimeter materiale fra en neutronstjerne har en masse på flere hundrede millioner ton.

* Fundet af det tunge grundstof strontium efter sammenstød mellem to neutronstjerner beviser også for første gang, at neutronstjerner faktisk består af neutroner. Strontium kun kan dannes så hurtigt med hjælp af et ekstremt stort antal neutroner.

* Når to neutronstjerner kolliderer, opstår fænomenet en kilonova. I en gigantisk eksplosion udslynges store mængder stof, som lyser kraftigt op. Fænomenet blev observeret første gang i 2017.

* Når to neutronstjerner støder sammen og danner en kilonova, produceres en mængde strontium, der svarer til mindst 10 gange Jordens masse.

* Et atomspektrum kan sammenlignes med et fingeraftryk. Spektroskopi er den teknik, der bruges til at bestemme sammensætningen af grundstoffer i en stjerne.

* Metallet strontium er tungere end jern og det 38. grundstof i det periodiske system. Det anvendtes tidligere i produktion af billedrør.

* Den første neutronstjerne blev opdaget i 1967, og i dag kendes flere end 2000 neutronstjerner i Mælkevejen. Den nærmeste kendte er cirka 280 lysår borte.

Kilde: Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?