5. marts 2021
Jens Wollesen   SJ-MEDIER
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Aftale hæver straf på dødskørsel til over tre år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Aftale hæver straf på dødskørsel til over tre år

Straffen for uagtsomt at koste andre livet eller påføre dem skade med sin bilkørsel hæves med ny aftale.

Opdateret 25. januar 2021 kl. 07:56
Danmark - 25. januar 2021 kl. 07:54
Af Ritzau

Et bredt flertal i Folketinget enedes for to uger siden om at skærpe straffen for flere slags hensynsløs og farlig kørsel. Nu er der opstået debat om et par af elementerne i aftalen.

Den skærpede straf gælder forseelser, der i aftalen betegnes som vanvidsbilisme.

Her er nogle af ændringerne:

- Straffen for uagtsomt manddrab ved hensynsløs kørsel samt kørsel med stoffer eller alkohol i blodet skærpes med 150 procent.

- I dag giver uagtsomt manddrab i forbindelse med vanvidskørsel som udgangspunkt fængsel i 16 til 18 måneder. Det sættes op til mellem 40 og 45 måneder.

- Ved tilfælde af uagtsomt betydelig legemsbeskadigelse skærpes straffen med 100 procent.

- Straffen skærpes med 50 procent for at stikke af fra ulykker og forvolde andre fare i forbindelse med overtrædelse af færdselsloven.

- Hvis man forhindrer politiets arbejde med chikanøs kørsel, bliver udgangspunktet ikke længere en bødestraf. Det bliver i stedet 20 dages ubetinget fængsel fra første tilfælde.

* Ændringer af færdselsloven:

- Muligheden for at konfiskere biler udvides. Det kan ske, hvis føreren bliver taget med en promille over 2,0, kører særligt hensynsløst eller begår grove overtrædelser af fartgrænserne.

- Bilen skal også konfiskeres, hvis bilen ejes af en anden ejer end føreren.

- Straffen for ulovligt gaderæs og de groveste overtrædelser af fartgrænserne skærpes. Det skal fremover straffes med 20 dages ubetinget fængsel ved første tilfælde.

- Det samme bliver straffen, hvis man har mistet kørekortet på grund af "vanvidskørsel" og efterfølgende bliver taget i at køre bil alligevel.

- Straffen skærpes for de groveste overtrædelser af fartgrænserne, gaderæs og hindring af politiets arbejde ved chikanøs kørsel. Føreren frakendes kørekortet ubetinget i mindst tre år ved første overtrædelse.

- De groveste hastighedsovertrædelser dækker over en hastighed over 200 kilometer i timen eller en hastighed over 100 kilometer i timen med en samtidig overtrædelse af hastighedsgrænsen med mere end 100 procent.

Kilde: Justitsministeriet.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?