13. august 2020
To af de fængslede eksil-iranere deltog sammen med flere eu-politikere i en konference i Bruxelles om forholdene i Iran få dage inden de blev anholdt og sigtet for spionage.
To af de fængslede eksil-iranere deltog sammen med flere eu-politikere i en konference i Bruxelles om forholdene i Iran få dage inden de blev anholdt og sigtet for spionage.
Foto: Mathias øgendal/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Europa-Parlamentets sikkerhed i fokus efter besøg af spionsigtede iranere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Europa-Parlamentets sikkerhed i fokus efter besøg af spionsigtede iranere
Opdateret 11. februar 2020 kl. 19:45
Danmark - 11. februar 2020 kl. 16:48
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Europa-Parlamentet skal skærpe sikkerheden og udvise større forsigtighed, "når man giver gæster akkreditering".
Sådan lyder meldingen i Jyllands-Posten tirsdag fra parlamentets vicepræsident, Fabio Massimo Castaldo fra Femstjernebevægelsen i Italien, efter at to eksiliranere fra Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz, ASMLA, den 30. januar - mens de var under efterforskning i Danmark - deltog i en konference i Bruxelles om forholdene i Iran.

Få dage senere blev de to samt yderligere ét ledende AMSLA-medlem i Danmark anholdt, sigtet og varetægtsfængslet. Ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, har de tre, som alle er bosat i Ringsted, fra 2012-2018 spioneret imod personer og virksomheder i Danmark og udlandet på vegne af en saudiarabisk efterretningstjeneste.

En af de anholdte, en international lederfigur i ASMLA, var hovedtaler ved konferencen i Europa-Parlamentet, hvor en række parlamentarikere også var på talerlisten.

"Jeg er ærlig talt forundret og rystet," siger Fabio Massimo Castaldo, der ikke deltog i konferencen, men havde en kort samtale med ASMLA-medlemmerne på gangen og først nu hører om spionagesagen.

"Jeg vil overbringe denne hændelse til præsidenten (David Sassoli, red.) med henblik på at styrke samarbejdet mellem europæiske myndigheder og mellem europæiske og nationale myndigheder for at højne sikkerheden og afværge situationer som disse."

Jyllands-Posten har gennemgået sociale medieprofiler tilhørende to af de spionsigtede ASMLA-medlemmer og kan nu beskrive, hvordan de gennem de seneste år har haft adgang til toppolitikere og -forskere flere steder i Europa.

Alle de tre sigtede nægter sig skyldige i spionage. Uanset hvad er det ifølge Magnus Ranstorp, forskningschef ved Forsvarshøjskolen i Stockholm, "klart den rette beslutning" at granske sikkerheden i Europa-Parlamentet på baggrund af den aktuelle sag.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?