17. juni 2021
Det blev til 12 timers forhandlinger for partierne, før de tidligt torsdag morgen kunne præsentere en aftale om vejen frem til fuldstændig genåbning af Danmark. Den indebærer en køreplan for, hvornår alle coronarestriktioner er udfaset. Det ventes at blive til oktober.
gallery icon

Se billedserie

Det blev til 12 timers forhandlinger for partierne, før de tidligt torsdag morgen kunne præsentere en aftale om vejen frem til fuldstændig genåbning af Danmark. Den indebærer en køreplan for, hvornår alle coronarestriktioner er udfaset. Det ventes at blive til oktober.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et Danmark uden restriktioner kan skimtes forude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Et Danmark uden restriktioner kan skimtes forude

I oktober skal alle restriktioner være væk, men allerede om få dage lempes de betragteligt. Det er svært at forestille sig epidemien løbe løbsk nu, mener læge.

Danmark - 10. juni 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Når dagligvarerne skal handles på mandag, er mundbind ikke længere et krav.

Skoleeleverne vender samme dag tilbage til normalen, og en tur på restaurant kan allerede fra fredag vare til midnat.

Desuden kan markant flere tilskuere på tætteste hold synge med på nationalhymnen til de kommende EM-kampe.

Det er facit, efter at et bredt politisk flertal tidligt torsdag morgen blev enige om en aftale, der lemper på en række coronarestriktioner inden for få dage og i øvrigt sætter slutdato på stort set dem alle sammen.

På et pressemøde torsdag middag fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at lempelserne blandt andet kan lade sig gøre, fordi over 2,5 millioner danskere nu har påbegyndt vaccination mod coronavirus.

- Aftalen lemper betragteligt på vores restriktioner. Det kan vi gøre, fordi Danmark står et rigtigt godt sted, og fordi der er fuld turbo på vores vaccination, sagde ministeren.

Fra 1. september vil alle restriktioner være udfaset på nær i nattelivet, ved rejser og ved arrangementer med over 2000 deltagere.

Og fra 1. oktober vil restriktioner formentlig helt være fortid.

Mundbindet skal fra mandag kun bæres, når passagerer står op i den offentlige transport. Lukketiden for serveringssteder har hidtil været klokken 23, men udvides nu til 24.

25.000 tilskuere kan samles på stadion til EM-slutrunden mod de hidtil planlagte 15.900.

Coronapasset vil dog bestå. Det bliver udfaset i etaper frem mod 1. oktober.

Kasper Karmark Iversen, overlæge og professor på Herlev-Gentofte Hospital og Københavns Universitet, mener, at genåbningen er godt balanceret.

- Det er svært at se, hvordan det kan gå galt nu. Jeg synes helt afgjort ikke, at aftalen går for langt, siger Kasper Karmark Iversen.

Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, er glad for, at reglen om mundbind de fleste steder sløjfes.

I butikker eller storcentre har mundbindet nemlig ingen effekt, fordi der er god afstand mellem os, siger han.

- Overordnet lyder aftalen fornuftig. Det giver god mening, at vi kommer af med nogle af de restriktioner, der i virkeligheden aldrig rigtig har haft den helt store effekt.

- Men jeg er ikke sikker på, man kunne have gået videre. Hvis de unge ikke er vaccineret, og vi åbner mere op, så får vi ret meget mere smitte, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Ifølge ham skal opmærksomheden rettes mod at undgå, at for mange unge bliver smittet og får varige mén af en coronainfektion.

Netop coronapasset fik forhandlingerne til at trække i langdrag.

De blå partier ville gerne have det fjernet flere steder allerede nu. Men sådan blev det altså ikke. Og flere fagfolk har da også fremhævet vigtigheden af at bevare det.

Nattelivet har også endelig fået en genåbningsdag. Det betyder, at man igen kan gå på eksempelvis diskotek og natklub fra 1. september, men det bliver netop med gyldigt coronapas. Dog uden andre restriktioner.

Der er enighed blandt partierne om, at hvis smitten udvikler sig i en bekymrende retning, kan udfasningen blive udskudt eller tiltag genindføres.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?