30. maj 2020
Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eskalering af affald langs motorveje: "Det er noget forbandet svineri"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eskalering af affald langs motorveje: "Det er noget forbandet svineri"
Opdateret 22. februar 2020 kl. 12:39
Danmark - 22. februar 2020 kl. 12:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mange bilister vælger at se stort på miljøet, når de skal af med deres affald.
Der er således sket en markant stigning i mængden af affald, der er bliver samlet op fra vejkanter og rabatter langs motorvejene i hovedstadsområdet, viser nye tal fra Vejdirektoratet, som har ansvaret for de statsejede veje.
Det skriver TV 2 Lorry.

Rune Gitz-Johansen, som bor i København, kører stort set dagligt på arbejde via Hillerødmotorvejen til Herlev. Ifølge hans observationer er affaldsproblemet vokset til i styrke over de senere år.

- Det er simpelthen noget forbandet svineri. Det er ikke noget, man bare taber i farten. Det er ufatteligt beskæmmende at køre her hver morgen og konstatere, at der ligger dynger af affald langs min vej, og jeg synes, udviklingen er eskaleret voldsomt de sidste fem år, siger han til TV 2 Lorry.
Ifølge Vejdirektoratet blev der i 2014 opsamlet 180 tons affald på de statsejede veje i hovedstadsområdet, mens der i 2019 blev opsamlet 391 tons affald. Det er mere end en fordobling.

- Den meget naturlige årsag er, at vi ser en kraftig stigning i trafikvæksten, og da langt det meste af det affald, der ligger ude langs vores veje, kommer fra bilister, der smider det ud af vinduet, så vil der naturligvis også ske en stigning i affaldsmængden, siger Søren Andersen, der er områdechef i Vejdirektoratet, til TV 2 Lorry.

Ifølge Rune Gitz-Johansen er det særligt i vejrabatterne omkring afkørslerne, hvor bilisterne holder stille, at der smides affald.
- Når jeg holder på afkørslen og kigger over til venstre og kan se nedkørslen, så ligner det jo en sydlandsk losseplads, siger han.

Affaldet får også lov til at ligge længere tid uden at blive samlet op. I 2018 sænkede Vejdirektoratet standarden for oprydning for at kunne holde opretholde sikkerheden på vejene.
- Oprydningen er nedprioriteret på grund af en politisk prioritering af, hvor mange penge skal vi bruge på det her område, og der har man så valgt, at vi lever med at have et lavere serviceniveau på det her, siger Søren Andersen.
Bilisternes interesseorganisation, FDM mener, at det er en uskik, at der smides affald ud fra bilerne.
- Det er jo klart. Man skal ikke kaste sit affald ud, når man sidder bag rattet eller kører rundt i trafikken. Det må man tage med til den nærmeste rasteplads eller tage med hjem i sin egen skraldespand for den sags skyld. Det hører ingen steder hjemme at smide det ud i naturen eller langs vejen, siger Dennis Lange, der er juridisk konsulent hos FDM, til TV 2 Lorry.
Og mængden af affald har fået Venstres medlem af Transportudvalget Hans Andersen til at tage affære.
Han mener, det skal være slut med affaldssvineriet.
- Jeg vil tage fat i transportministeren og bede ham om en redegørelse. Det er både trafiksikkerhed og almindelig anstændig oprydning, vi skal sikre, siger Hans Andersen til TV 2 Lorry.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?