24. maj 2019
Det er første gang, at Uffe Elbæk selv nuancerer sin oprindelige udmelding. Men 2. juli sagde politisk ordfører Carolina Magdalene Maier til Ritzau, at det er regeringsgrundlaget, som Løkke vil blive bedømt på.
Det er første gang, at Uffe Elbæk selv nuancerer sin oprindelige udmelding. Men 2. juli sagde politisk ordfører Carolina Magdalene Maier til Ritzau, at det er regeringsgrundlaget, som Løkke vil blive bedømt på.
Foto: Asger Ladefoged/arkiv/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elbæk i ny kurs: Kræver Løkkes regeringsgrundlag til godkendelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elbæk i ny kurs: Kræver Løkkes regeringsgrundlag til godkendelse

Alternativet forsøger nu at undgå en situation, hvor partiet kan risikere at gøre Løkke til statsminister.

Danmark - 16. august 2018 kl. 15:22
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Alternativet rækker fortsat ud efter statsministerposten, men justerer nu alligevel kursen en anelse for, hvad der sker, hvis et andet parti rækker ud efter magten.

Partiet anser nu et andet partis regeringsgrundlag som en "politisk handling" og vil vælte regeringen, hvis det strider markant mod egen politik.

Elbæk har sagt, at han ville tage sine mandater "ud af ligningen", men da Danmark har negativ parlamentarisme, har rød blok kritiseret ham massivt.

Elbæk kan risikere at holde hånden under statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved en dronningerunde, har kritikken lydt.

Torsdag justerer Elbæk selv sin udmelding overfor radioprogrammet Slotsholmen på P1.

- Vi har lavet en nuance på det, hvor vi siger, at når han eventuelt danner regering, skal han lave et regeringsgrundlag. Hvis det markant strider imod vores holdninger, så vil vi anse det som en konkret politisk handling.

- Hvis regeringsgrundlaget er så markant fra det, vi er enig i, og nogen stiller et mistillidsvotum nede i salen første dag, eller vi kan selv finde på at stille et mistillidsvotum, så vil vi gøre det, siger Uffe Elbæk.

Elbæk siger, at han har ændret holdning, da han af en journalist blev konfronteret med scenariet, hvor Løkke bliver statsminister ved ikke at have et flertal imod sig - kaldet negativ parlamentarisme.

Det er første gang, at Uffe Elbæk selv nuancerer sin oprindelige udmelding. Men 2. juli sagde politisk ordfører Carolina Magdalene Maier til Ritzau, at det er regeringsgrundlaget, som Løkke og Mette Frederiksen vil blive bedømt på.

Torsdag var S-veteran og Folketingets næstformand, Henrik Dam Kristensen, ude med riven efter Alternativet.

Han beskyldte partiet for at gå Lars Løkke Rasmussens ærinde ved at pege på sig selv som statsminister og ikke Mette Frederiksen.

Både Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet har meldt ud, at de går efter statsministerposten, hvis de bliver begunstiget af de nødvendige mandater.