22. september 2021
Dronning Margrethe holder tale ved den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding, efter at hun med kronprins Frederik og prins Christian har kørt over grænsen i karet. Her fremhæver hun især, hvordan det nu er den unge generation, der skal videreføre arbejdet med gode relationer i grænselandet.
Dronning Margrethe holder tale ved den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding, efter at hun med kronprins Frederik og prins Christian har kørt over grænsen i karet. Her fremhæver hun især, hvordan det nu er den unge generation, der skal videreføre arbejdet med gode relationer i grænselandet.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dronningen til genforeningsfejring: Vi overlader nu grænsen til unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dronningen til genforeningsfejring: Vi overlader nu grænsen til unge

Det er nu den unge generation, som skal videreføre de gode relationer i grænselandet, siger dronningen.

Danmark - 13. juni 2021 kl. 11:10
Af Ritzau

Der er gået over 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark.

Og der er siden sket meget med relationerne i grænselandet. Markeringen af 100-året er helt central, for nu er det den unge generation, der skal videreføre arbejdet.

arrow Læs også: BILLEDSERIE: Genforening fejret med kongeligt besøg og masser af flag

Det siger dronning Margrethe i en tale ved Frederikshøj syd for Kolding, efter at hun har krydset grænsen i karet sammen med kronprins Frederik og prins Christian.

- Vi overlader nu grænsen til de unge generationer. Trygt og i tillid til, at de kan følge den udvikling videre, som deres forældre og bedsteforældre begyndte.

- Vi skal i dag fejre Genforeningen. Det er med en oprigtig glæde, der rækker videre og dybere, end man nok havde forestillet sig for 100 år siden. Dengang betegnede grænsen afstanden mellem før og nu. I dag er det en forbindelse mellem naboer og venner. Vi kan se både historien og hinanden i øjnene, siger dronningen.

Netop den unge generation var også repræsenteret fra kongehuset.

Med sig i kareten søndag havde dronningen nemlig sit barnebarn prins Christian.

For prins Christian er det første gang, at han så aktivt deltager i en officiel begivenhed. Og han er da også blevet forberedt af sin farmor

- Vi har snakket om tingene, talt om, hvad der skal ske, og hvordan man skal opføre sig, og hvordan det skal gøres.

- Det er en sindssygt flot oplevelse. Jeg er meget beæret over at være her, sagde prins Christian efter at have deltaget i festgudstjeneste i Haderslev.

Han har ved flere lejligheder "assisteret" dronningen og kronprinsparret, men nu er han konfirmeret, og tiden er til at lade ham spille en større rolle.

Det er ingen tilfældighed, har det lydt fra lektor i historie Sebastian Olden-Jørgensen, Københavns Universitet.

For da Christian X krydsede grænsen for 101 år siden, var han ledsaget af sine sønner, kronprins Frederik og prins Knud.

- Kongen dannede præcedens for at gøre det som kongeslægt. Ikke som konge alene, og derfor har det været oplagt for dronningen at pleje den tradition, siger han.

Fejringen af 100-året for genforeningen med Sønderjylland skulle have fundet sted i 2020, men flere arrangementer blev udskudt på grund af corona.

Dronningen har glædet sig til at besøge Sønderjylland og fremhæver søndag i sin tale, hvor trist hun er over, at hendes besøg under fejringen blev udskudt.

- Vi skulle have været forsamlet her den 10. juli sidste år. Men i 2020 måtte vi alle indrette os på, at så meget ikke kunne lade sig gøre.

- Markeringen af genforeningen var et af det års højdepunkter, jeg havde set allermest frem til og var mest ked af at måtte undvære. Så stor er glæden for, at vi i dag kan markere grænsedragningen, siger hun.

Senere søndag går turen videre til Haderslev, Aabenraa og Sønderborg til flere arrangementer.

arrow Sønderjyder glæder sig over endelig at kunne fejre genforening
13. juni 2021 kl. 13:30 Opdateret: kl. 13:32
arrow FAKTA: Genforeningsfest genstarter efter corona
13. juni 2021 kl. 13:30 Opdateret: kl. 13:30
arrow FAKTA: Mindretal siger nej tak til fest
13. juni 2021 kl. 13:30 Opdateret: kl. 13:30
Synes du, at kommunen er der for dig?