29. september 2021
Den svenske sangerinde Lisa Ekdahl har gennem årene optrådt flittigt i Danmark. Her fanget ved en koncert i 2017 i Kongens Have i København. (Arkiv)
Den svenske sangerinde Lisa Ekdahl har gennem årene optrådt flittigt i Danmark. Her fanget ved en koncert i 2017 i Kongens Have i København. (Arkiv)
Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den svenske popfe svæver videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den svenske popfe svæver videre

Som bare 22-årig sang Lisa Ekdahl sig overraskende ind i skandinavernes hjerter. Nu fylder hun 50. Men hun lyder stadig som barfodsdans på sårbart svensk mos

Danmark - 29. juli 2021 kl. 07:00
Af Ritzau

Den svenske sanger og sangskriver Lisa Ekdahl lagde ud som korsanger.

Men allerede som 22-årig knæsatte hun med sit debutalbum og storhittet "Vem vet" solokarrieren.

Så når hun 29. juli fylder 50 år, så er det med baggrund i en snart 30 år lang karriere som popfe. Hun er elsket for sine spinkle sange, der mest lyder som dans i bare tæer på dugvådt mos under nordiske birketræer.

Den stil og stemmen har hun uanset alderen holdt fast i gennem karrieren med foreløbig ti albummer.

Den klejne sangerinde skiller sig dermed ud fra de seje rocktøser og femme fatalistiske jazzdivaer, som svensk musik ellers generøst har begavet også danskerne med.

Eller måske er Lisa Ekdahl bare lige så kedelig, som hun engang selv udtalte, at hun bestræbte sig på at fremstå. For at undgå tabloidpressen og tackle den voldsomme og pludselige berømmelse i en ung alder.

Da hun lagde ud med at sælge en halv million skiver af sit debutalbum i stedet for de 10.000, som pladeselskabet regnede med, var hun gift med den næsten 30 år ældre musiker Bill Öhrström. Midt i det overvældende gennembrud blev hun også mor.

Efter de første hektiske år trak hun sig lidt væk fra rampelyset, blev skilt og tonede fra pop over i jazz.

Samtidig mødte hun på en meditationsrejse i Indien sin næste ægtemand, den amerikanske musiker Salvadore Poe. Ham skrev hun siden sange og optrådte med, mens de boede nogle år i New York.

Samarbejdet med ham og albummet "Lisa Ekdahl sings Salvador Poe" sikrede hende et gennembrud og en guldplade også i Frankrig, hvor hun fik status som følsom jazz-/bossanova-kunstner.

Men ægteskabet spillede ikke videre. Uanset et par skilsmisser i bagagen er Ekdals liv dog efter hendes eget udsagn fortsat solidt forankret. I dag sammen med endnu en musiker, Mathias Blomdahl.

Trods mange rejser og inspirationsophold eksotiske steder som Brasilien, Cuba og Indien er hendes base fortsat bopælen i den hippe bydel Söder i Stockholm og de nære venner og familien der.

Ud over de ti soloalbummer på svensk eller engelsk har hun lavet flere musikalske samarbejdsprojekter. Med danske Lars H.U.G. indspillede hun landeplagen "Backwards".

Hun har fortsat et publikum også i Danmark og spiller til august i Viborg.

Stemmer du til kommunalvalget i år?