25. maj 2020
Lesley Hornby Lawson, bedre kendt som Twiggy, da hun fik sin orden den 14. marts i år ved en ceremoni på Buckingham Palace. Hun fylder den 19. september 70 år.
Lesley Hornby Lawson, bedre kendt som Twiggy, da hun fik sin orden den 14. marts i år ved en ceremoni på Buckingham Palace. Hun fylder den 19. september 70 år.
Foto: Pool/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den spinkle Twiggy er blevet en rigtig Dame

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den spinkle Twiggy er blevet en rigtig Dame

Lesley Hornby Lawson var kun en splejs, da hun slog igennem. Men hun blev en af verdens førende fotomodeller. Måske den førende i 1960'erne. Nu fylder hun 70.

Opdateret 19. september 2019 kl. 07:02
Danmark - 19. september 2019 kl. 07:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Officielt er det Dame Lesley, men kald mig Dame Twiggy. Jeg synes, at Dame Twiggy lyder bedst.

Sådan sagde den tidligere fotomodel Lesley Hornby Lawson, da hun i marts i år havde været på Buckingham Palace, hvor den britiske tronfølger, prins Charles, havde slået hende til ridder.

Hun bærer herefter titlen "Dame".

Den dengang 69-årige Twiggy, som blev hendes kunstnernavn i 1960'erne, konstaterede bagefter ifølge avisen The Independent, at prins Charles er en venlig mand.

- Jeg har mødt ham før. Han sagde "tillykke, det er på tide, at du får denne her".

Twiggy er blevet en moden kvinde nu. Hun fylder 70 år den 19. september, men hun er en kvinde, der for 50-55 år siden satte sig på nethinden hos alle, og hun huskes stadig.

Hun slog igennem som 16-årig, da hun blev hentet ind i modelverdenen fra en anonym tilværelse i Neasden i England.

Lesley Hornby hed hun, og der gik ikke længe, før de første fotografier af teenageren bredte sig.

Det var hendes helt specielle ansigt med nogle utroligt store og fascinerende øjne, der fængede. Hun var også tynd og vejede blot 41 kilo.

Hendes kælenavn var Twiggy. Hun blev den førende model på et helt nyt marked, nemlig salget af teenagetøj.

Hun blev så populær, at hun skabte sin egen trend inden for tøj og makeup. I 1966 lancerede legetøjsfirmaet Mattel en særlig Twiggy-dukke.

Som 20-årig besluttede hun at satse på en karriere som skuespiller og sanger. Også her havde hun evner.

Hun har indspillet en række film, teaterforestillinger, musicals, tv-serier og haft egne tv-programmer i både Storbritannien og USA.

Hun vandt i 1971 to Golden Globe-priser for sin medvirken i Ken Russels filmversion af Sandy Wilsons musical "The Boy Friend".

Hun giftede sig i 1977 med den amerikanske skuespiller Michael Witney, og året efter fik de datteren Carly. Michael Witney døde i 1983 som 52-årig af et hjertetilfælde.

Senere mødte Twiggy skuespilleren Leigh Lawson, som hun giftede sig med i 1988.

I 2005 var hun en af de fire dommere i det amerikanske tv-show "America's Next Top Model", og samme år genoptog hun sin karriere som fotomodel - denne gang for det britiske stormagasin Marks & Spencer.

Nu er det igen muligt at komme på restaurant. Har du savnet at gå ud og spise?