23. marts 2019
E-cigaretter er ikke ligeså udbredte blandt danske unge som deres amerikanske jævnaldrende. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er de ligeså udbredte som almindelige cigaretter blandt børn i skolealderen. I USA er antallet af ''dampere'' langt højere end rygere.
E-cigaretter er ikke ligeså udbredte blandt danske unge som deres amerikanske jævnaldrende. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er de ligeså udbredte som almindelige cigaretter blandt børn i skolealderen. I USA er antallet af ''dampere'' langt højere end rygere.
Foto: Denis Charlet/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danske unge: E-smøger er yt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske unge: E-smøger er yt

I USA er man gået i kamp mod e-cigaretbrug blandt unge. I Danmark er situationen anderledes, siger foreninger.

Danmark - 16. september 2018 kl. 07:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I USA har sundhedsmyndighederne i en årrække berettet om en eksplosiv stigning i brug af e-cigaretter. Mest alarmerende er, at over to millioner børn i skolealderen nu bruger de elektroniske tobaksalternativer. Myndighederne er derfor skredet til handling. De advarer nu alle virksomheder i sektoren om strengere regulering og sanktioner i fremtiden, oplyser CNN.

En lignende problematik er dog ifølge Kræftens Bekæmpelse og Dansk e-Damper Forening (DADAFO) ikke at finde i Danmark.

Begge foreninger ser tværtimod en stagnation i antallet af unge såkaldte dampere.

Kim Dabelstein Petersen, der er formand i DADAFO, mener, at forskel i ungdomskultur ligger til grund:

- Unge i Danmark synes simpelthen, det er yt, siger han.

Ifølge formanden har det, han kalder amerikansk hysteri omkring unge dampere været med til at fremprovokere en "rebelsk" stigning i forbruget.

Han henviser desuden til et EU-direktiv fra 2016, der forbød markedsføringen af e-dampprodukter samt salg til mindreårige i Europa.

Ifølge Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, har netop direktivet dæmpet ungdomsforbruget i Danmark.

- Det er mit indtryk, at vi har set en stagnation, siden EU-direktivet trådte i kraft. Vores seneste tal er dog fra 2016, så det vides ikke helt præcist, siger han.

Hos Kræftens Bekæmpelse ser man stadig alvorligt på alle former for e-cigaretforbrug hos børn og unge. Ifølge Niels Them Kjær vil al indtagelse af nikotin - som de hyppigst brugte produkter indeholder - i en tidlig alder øge risikoen for langvarig afhængighed:

- Og så kender vi ikke langtidseffekterne af e-cigaretter. Det kan jo vise sig om nogle år, at de indeholder andre skadelige stoffer end nikotin, siger han.