23. januar 2021
I to år har to danske søfolk siddet som gisler i Somalia. Med assistance fra dygtige specialister arbejder rederiet på højtryk for at få gidslerne frigivet.
I to år har to danske søfolk siddet som gisler i Somalia. Med assistance fra dygtige specialister arbejder rederiet på højtryk for at få gidslerne frigivet.
Foto: Iris
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danske søfolk tager fat på tredje år som piratgidsler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske søfolk tager fat på tredje år som piratgidsler

Med assistance fra dygtige specialister arbejder rederiet på højtryk for at få gidslerne frigivet.

Opdateret 10. januar 2013 kl. 08:36
Danmark - 10. januar 2013 kl. 08:00
Af Ritzau

Mens kaptajn Eddy Lopéz og styrmand Søren Lyngbjørn lørdag går ind i deres tredje år som piratgidsler i Somalia, arbejdes der på højtryk for at få gidslerne samt deres fire dansk-ansatte filippinske kolleger frigivet.

arrow Læs også: De tidligere danske gidsler er nu tilbage i Europa

Det siger Søren Espersen (DF), der er næstformand i Udenrigspolitisk Nævn.

- Jeg kan garantere 100 procent for, at gidslerne ikke er glemt. Med assistance fra dygtige specialister arbejder rederiet intenst på at få dem hjem. De gør alt, hvad de kan, siger Søren Espersen til Ritzau.

Søfolkene har på lørdag været gidsler i to år. Udenrigspolitisk Nævn får løbende orientering om sagen, men som i alle andre kapringssager er processen mørkelagt af hensyn til gidslernes sikkerhed.

Derfor kan Søren Espersen ikke konkret fortælle offentligheden, hvad der gøres. Men den to år lange tilfangetagelse af søfolkene har interesse i offentligheden, mærker han.

- Jeg får mange henvendelser fra borgere, der beskylder os politikere for at være hjerteløse. Det er ikke staten, men rederiet, der har ansvaret for at få gidslerne hjem.

- I disse bestræbelser bakker myndighederne op inden for de rammer, vi kan, siger Søren Espersen.

Han fastslår, at Danmark dermed følger samme linje som andre stater, der ikke forhandler med kriminelle, og det er derfor udelukkende rederiets ansvar at få gidslerne hjem.

Kaptajners og navigatørernes faglige organisation, Søfartens Ledere, opfordrer til, at rederiet Shipcraft og de tilknyttede internationale eksperter får ro til at få gidslerne hjem.

- Jo mere presseomtale og jo flere demonstrationer, der er i Danmark, jo længere tid vil det tage Søren og Eddy at komme hjem til deres familier, hedder det i en meddelelse fra Søfartens Ledere.

Piratforsker Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, siger, at det er en meget kompleks og vanskelig sag, blandt andet også fordi søfolkene ikke er på et kapret skib, men er kidnappet i land.

- Piraterne får ikke nye fangster, blandt andet på grund af den massive tilstedeværelse af den internationale flåde. Derfor holder de så længe de kan på de fangster, som de allerede har for at få mest ud af det økonomisk, siger Lars Bangert Struwe.

arrow Shipcraft bekræfter løsesum for gidsler på 39 millioner
03. maj 2013 kl. 12:53 Opdateret: kl. 09:59
arrow Pårørende: Ydmygende og forfærdelig gidsel-dokumentar
02. maj 2013 kl. 23:24 Opdateret: kl. 23:26
arrow Søvndal om danske gidsler: Omtalen har øget prisen
02. maj 2013 kl. 14:28 Opdateret: kl. 14:31
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?