20. juni 2021
Skuespiller Lars Lunøe fik sit gennembrud i krimiserien "Ka' De li østers?". (Arkivfoto)
Skuespiller Lars Lunøe fik sit gennembrud i krimiserien "Ka' De li østers?". (Arkivfoto)
Foto: Kurt Petersen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dansk films iskolde skurk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk films iskolde skurk

Gennem fem årtier spillede han et væld af roller på film, i tv og på teatret. Men vil nok altid blive husket som skurken. Mandag den 19. april fylder han 85 år.

Danmark - 19. april 2021 kl. 07:00
Af Ritzau

Lars Lunøe fik sit gennembrud i 1967 som den åleglatte bogholder, Brydesen, i Leif Panduros Krimiserie "Ka' De li østers?". Her ender han sine dage som et frossent lig i en dybfryser. Mandag den 19. april fylder han 85 år.

Rollen som skurk lå godt til ham. Og Lars Lunøe fulgte op med flere skurkeroller i blandt andet genindspilningen af Morten Korch-filmen "De røde heste", hvor han spiller den onde hestepisker Willers.

- Det skurkagtige og dæmoniske ligger til ham, hans kultiverede diktion har ofte en undertone af det sadistiske, skrev filmanmelderen Morten Piil i mammutværket "Danske skuespillere" fra 2003.

Lunøe kan se tilbage på en lang og flot karriere, hvor han ofte har spillet skurkeroller. Men også fine, autoritetsudstrålende roller i klassisk teater.

Han høstede store roser for sin medvirken i de store, klassiske teaterstykker, hvor han både tacklede Holberg, Ibsen og Shakespeare.

Og moderne dramatikere har haft et særligt godt øje til Lars Lunøe - ikke mindst den svenske dramatiker Lars Norén.

På film bød 1970'erne og 80'erne mest på småroller til Lunøe. Undtagelser var rollerne som den selvretfærdige og upålidelige revolutionære Sanders i Tom Kristensen-filmen "Hærværk" og den onde plantageejer i "Peter von Scholten".

Og så har Lars Lunøe været flittigt brugt i årtiers tv-serier som "Riget", "Strisser på Samsø", "Edderkoppen", "Nikolaj og Julie", "Bryggeren" og "Gøngehøvdingen".

I to afsnit af serien "Rejseholdet" spillede han den ledende politimand i Helsingør.

Af nyere roller kan nævnes hans rolle som den iskolde betjent Hjort i gyseren "Mørke" fra 2005 og hans indtil videre sidste rolle som far i "Mænd og høns" fra 2015.

Landsretssagførersønnen Lars Lunøe havde oprindeligt overvejet at studere jura, inden han valgte teatervejen. Han udgik fra Aarhus Teaters elevskole i 1960.

Privat bor han i København med skuespillerinden Anette Høgsbro, som han har været gift med siden 1989. Hun har også lige haft fødselsdag. Høgsbro fyldte 76 år den 6. april.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?