23. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dansk TV er gået i sort i Sverige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk TV er gået i sort i Sverige
Opdateret 25. januar 2012 kl. 12:38
Danmark - 21. januar 2012 kl. 10:07
Da TV2 blev en betalingsstation den 11. januar, var det slut med at se de danske TV2-kanaler i Sverige, hvis man ikke er tilknyttet et kabelnet, hvor TV2 indgår i pakken. Det skriver Helsingør Dagblad lørdag.
For alle andre husstande, der selv henter signalerne ned til deres fjernsynsapparater, blev der i forrige uge »lukket og slukket« for TV2-programmerne, bekræfter informationschef for Boxer TV i Danmark, Kaj Høivang, overfor Helsingør Dagblad.

- Det er rigtigt, og vi kan ingenting gøre.

Den nødvendige HD-boks fra Boxer TV og abonnementkortet til TV2 kan nemlig ikke købes i Sverige, og svenskere - og de omkring 30.000 danskere, der bor i Skåne - kan heller ikke købe boksen og kortet i Danmark. Næppe siden rationaliserings-kuponerne i årene efter Anden Verdenskrig har der være restiktioner for salget af en detailhandelsvare i Danmark, men det er der for købet af HD-boksen og et abonnementkort til TV2.
Dansk personnummer kræves
Man skal oplyse både sit danske personnummer og sin danske bankkonto for at kunne købe det nødvendige udstyr, der giver adgang til at se TV2. Svenske kunder rejser derfor forgæves over Sundet. De kan simpelthen ikke få lov til at købe boksen og kortet på deres svenske personnummer og bankkonto.

- Jeg kan godt forstå, det virker kompleks, men Boxer i Danmark er ikke det samme som Boxer i Sverige, siger Kaj Høivang til Helsingør Dagblad.

Både danske Boxer TV A/S og svenske Boxer TV AB er ellers statsejede selskaber, men de kan ikke samarbejde omkring kanal-udbudet. Høivang forklarer med et eksempel:

- Køber TV2 rettigheder til eksempelvis et europamesterskab, så er det kun for dækningen i Danmark. og derfor må man ikke tilbyde sådanne begivenheder til abonnenter i Sverige, hvor en anden TV-station har købt rettighederne.
Ikke kun TV2 mangler
Men det er ikke bare TV2, der er gået i sort i Sverige. Da TV-signalerne i tirsdag skiftede fra Mpeg 2 til Mpeg 4, berørte det alle kanaler - også DR's. Mpeg 4 er kun indbygget i de absolut nyeste fjernsynsapparater. For langt de fleste husstande uden kabel-adgang har det krævet en HD-boks for fortsat at kunne se fjernsyn. I Sverige er man endnu ikke gået over fra Mpeg 2 til Mpeg 4.

- Hvis seerne i Skåne fortsat vil se DR's kanaler, skal de anskaffe sig en modtager-boks til Mpeg 4, og sådan en kan de godt købe i Sverige, siger Kaj Høivang.

Men det er altså kun for at kunne se dansk TV, at svenskerne ind til videre må investere i en boks til Mpeg 4.
En ekspedient i en TV-forretning i Helsingør, der ønsker at være anonym, fortæller om et enkelt lille hul i forbuddet mod, at bosatte i Sverige kan erhverve sig en boks og et TV2-abonnementkort.

- Jeg bor selv i Sverige, og jeg har fået min far til at købe en boks og et kort til mig. Så bliver han trukket for betalingen på sin bankkonto, og så må jeg betale ham de penge, det koster.

Og det er til boksens fulde pris på 1.299 kroner. Boxer giver kun 1.000 kroner i rabat på den først købte boks. Har man flere fjernsyn, kræver hvert apparat sin boks, og bortset fra den første, skal der betales fuld pris for resten.

Formanden for den dansk-svenske Øresundskomité, formand for Region Skåne, Pia Kinhult, er oprørt, da hun hører, at indførelsen af Mpeg 4-systemet i Danmark og forbudet mod at sælge TV2-abonnementkort til svenskere på det nærmeste lægger Skåne øde for modtagelse af dansk TV.

- Selvfølgelig skal man kunne se de danske og svenske publicservice-kanaler på begge sider af Øresundsregionen. TV er jo det vigtigste kommunikations-medie i bestræbelserne på at skabe integration. Det her er direkte et tilbageslag i processen! Det er meget vigtigt, at vi får gjort noget ved det her, siger hun til Helsingør Dagblad.
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?