23. juni 2021
Lige nu skal coronapasset fremvises ved indgang til restauranter og barer, fitnesscentre og museer. Det er påkrævet, at virksomhederne tjekker op på coronapasset - ellers kan de få en bødestraf. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Lige nu skal coronapasset fremvises ved indgang til restauranter og barer, fitnesscentre og museer. Det er påkrævet, at virksomhederne tjekker op på coronapasset - ellers kan de få en bødestraf. (Arkivfoto)
Foto: Tom Little/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Coronapasset skal have en udløbsdato

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Coronapasset skal have en udløbsdato

Et politisk flertal vil have udfaset coronapasset. Flere partier peger på mindre kontrol, mens professor mener, at et kontrolskifte kræver klar kommunikation.

Opdateret 07. maj 2021 kl. 16:02
Danmark - 07. maj 2021 kl. 16:00
Af Ritzau

Coronapasset, der lige nu fungerer som en adgangsbillet til kulturlivet, fitnesscentre og restauranter, skal ikke have en berettigelse i længere tid end højst nødvendigt.

Partierne bag en aftale om genåbning er fredag sammen med regeringen blevet enige om, at regeringen skal lave en plan for, hvordan coronapasset skal udfases.

Og den plan skal partierne senere tage stilling til. Det oplyser Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

- Mere tillid og mindre kontrol. Regeringen er pålagt at komme med konkret udspil, skriver han på Twitter.

I genåbningsaftalen fra marts var partierne enige om en "solnedgangsklausul" på coronapasset til andre aktiviteter end turisme og rejser.

En bred række partier - herunder både Enhedslisten og Dansk Folkeparti - har derfor skubbet på for en afklaring.

Et af ønskerne lyder, at der skal lempes i kontrollen af passet.

Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, som også er formand for Folketingets Epidemiudvalg, foreslog torsdag, at man fremover tjekker ved stikprøver.

En såkaldt kørekortsmodel, hvor indehaveren kun skal fremvise passet, hvis myndigheder beder om det.

- Det er jo ikke passet, der bremser smittespredning. Det er jo, at folk lader sig teste og bliver hjemme, hvis de er positive, siger han.

- Så kan man enten kontrollere det eller have tillid til, at folk rent faktisk gør det. Der vil jeg langt hellere have tillid til befolkningen, erhvervslivet og andre aktører derude end at kontrollere.

Det synspunkt bakkes op af Venstre og resten af oppositionen.

Også Dansk Erhverv synes, det er en god idé.

- Det vil spare erhvervslivet for en stor byrde, siger direktør i Brian Mikkelsen i en skriftlig kommentar.

Spørger man professor Michael Bang Petersen, giver det fin mening at ændre i måden, hvorpå passet bliver kontrolleret.

Han leder Hope-projektet på Aarhus Universitet, der undersøger danskernes adfærd under coronakrisen. Og ifølge ham viser forskningen, at danskerne overordnet efterlever retningslinjer og anbefalinger - uden kontrol.

Han mener dog, at politikerne - hvis de ændrer kontrolformen - skal være meget opmærksomme på, hvordan de kommunikerer det.

- Adfærdsmæssigt er der en fare ved at starte med et krav og derefter fjerne det eller gøre det mindre synligt, siger han.

- Hvis folk kun opfylder kravene til coronapasset, fordi de ved, at de skal vise det, så fjerner man motivationen til det ved at fjerne kontrollen.

Ifølge Michael Bang Petersen er det derfor vigtigt, at politikere og myndigheder får talt coronapasset ind i den samlede fortælling om, at vi alle har et ansvar for smitteudviklingen.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?