20. juni 2021
Regeringen har efter pres fra sine støttepartier, og efter at en taskforce har arbejdet, besluttet sig for at ville hente tre danske mødre og deres 14 børn hjem fra to fangelejre i Syrien. (Arkivfoto)
Regeringen har efter pres fra sine støttepartier, og efter at en taskforce har arbejdet, besluttet sig for at ville hente tre danske mødre og deres 14 børn hjem fra to fangelejre i Syrien. (Arkivfoto)
Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børn og mødre hentes hjem fra fangelejre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Børn og mødre hentes hjem fra fangelejre

Efter pres fra støttepartierne giver regeringen efter. Tre mødre og 14 børn skal hjem fra Syrien. Fem andre børn kan komme hjem, men det bliver uden mødre.

Opdateret 18. maj 2021 kl. 19:14
Danmark - 18. maj 2021 kl. 00:00
Af Ritzau

Igen og igen har statsminister Mette Frederiksen (S) afvist, at mødre i syriske fangelejre kunne komme tilbage til Danmark. De havde selv valgt at vende Danmark ryggen for at blive en del af Islamisk Stat.

- De har forladt Danmark. De har tilsluttet sig Islamisk Stat, og de har vedkendt sig terrorens ansigt, sagde hun for få måneder siden.

- Børnene er i en skrækkelig situation, og jeg er sikker på, at forholdene i lejrene ikke egner sig til, at børn skal være der. Men i vores optik betyder det ikke, at de mennesker, der har vendt Danmark ryggen, skal tilbage.

Men efter måneders pres fra støttepartierne, De Radikale, SF og Enhedslisten, er regeringen klar til at hjemtage mødre med dansk statsborgerskab og deres børn.

På et pressemøde tirsdag aften sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at det drejer sig om tre mødre og deres i alt 14 børn. Alle børn udviser symptomer på angst og flere af dem er underernærede.

Desuden er der en risiko for, at børnene kan blive radikaliseret, hvis de bliver i lejrene. Under alle omstændigheder vil det på et tidspunkt stå mødrene frit at rejse til Danmark, da de er danske statsborgere.

- Vi risikerer dermed, at de ukontrolleret kan vende tilbage, siger Jeppe Kofod (S).

Beslutningen om hjemtagelse er truffet på baggrund af en rapport fra den særlige Task Force Evakuering, der gennem den seneste halvanden måned har undersøgt, hvorvidt regeringen inden for internationale forpligtelser kan hente børnene til Danmark, uden at deres seks mødre følger med.

Også justitsminister Nick Hækkerup (S) henviser til, at der er risiko for, at mødrene før eller siden begiver sig mod Danmark.

- Og når de først står her, kan vi ikke nægte dem indrejse og ophold, fordi de er danske statsborgere. Så hvad er bedst? At lade børnene og mødrene blive, eller tage dem hjem i et kontrolleret forløb?

Taskforcens rapport er suppleret af en risikovurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvor chef Finn Borch oplyser, at det vil være muligt at sigte, anholde og varetægtsfængsle de tre kvinder, når de kommer til Danmark.

- Og der er sandsynlighed for, at de kan strafforfølges for en af bestemmelserne i straffeloven, siger han.

Udover de 14 børn og tre mødre sidder der tre kvinder og fem børn i lejrene, der også har tilknytning til Danmark. Det kan være i form af tidligere statsborgerskab eller opholdstilladelse.

Regeringen vil også hente de børn hjem, men uden deres mødre. Det vil kræve, at mødrene giver samtykke, hvilket de ikke har gjort.

Hos Enhedslisten er retsordfører Rosa Lund glad på de 14 børns vegne.

- Det er simpelthen en kæmpe lettelse og rigtig godt, at nogle børn og mødre nu endelig kommer hjem i sikkerhed fra de syriske fangelejre. De børn har været i livsfare hver dag,

Men de sidste skal også hjem:

- Vi stopper ikke med at slås, før alle danske børn er hjemme. De fem børn, som bliver efterladt i Syrien, har akkurat lige så meget brug for beskyttelse, som de fjorten børn, som nu bliver hentet hjem, har.

Det er uvist, hvornår de tre mødre og 14 børn kan vende hjem.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?