22. august 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børn med særlige behov er "retsløse"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn med særlige behov er "retsløse"
Ordblinde børn, der får en målrettet undervisning, er heldige. Det kommer nemlig helt an på kommunen, siger mor til ordblind dreng, der tabte sag i Højesteret.
Danmark - 12. februar 2010 kl. 17:24
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
En tabt retssag kan også være en slags sejr, mener forældre til ordblind dreng. De måtte fredag høre Højesteret sige nej til, at de har krav på erstatning, fordi deres ordblinde dreng ikke lærte at læse i skolen. Alligevel er de tilfredse.

- Hele sagen har vist, at folkeskoleloven er umådelig vag, og det synes jeg er en stor sejr, for nu kan alle se, at der er nogen ting, der skal laves om, siger Helle Ravnborg til Ritzau.

Hun er mor til Rasmus Ravnborg, som stort set ikke kunne hverken læse eller skrive, da han forlod folkeskolen efter 8. klasse.

Helle Ravnborg mener, at loven er uklar, når det gælder tilbud til elever med særlige behov. Ifølge loven skal undervisningen være målrettet, men skolen skal ikke tilbyde specialundervisning.

- Man kan altså også lade være. Og det var så det man gjorde i vores tilfælde, siger Helle Ravnborg.

Hun mener, at børn med særlige behov i dag nærmest er "retsløse". Det afhænger helt af kommunen.

- Herovre i den tyndtbefolkede del af Jylland, hvor vi bor, kan man ikke forvente ret meget, siger hun.

Formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle, er lettet over, at Højesteret fredag afgjorde sagen til fordel for Viborg Kommune.

- Hvis forældrene havde vundet sagen, kunne man frygte, at der ville komme mange flere sager af den her type, og det ville være en ulykkelig udvikling for folkeskolen, siger Anders Balle.

Han mener ikke, at det er realistisk at opstille absolutte krav til nogen form for undervisning i folkeskolen. Og så sætter økonomien også nogle grænser.

- Hvis økonomien var til det, så ville vi kunne forbedre tilbuddene for blandt andet ordblinde, ligesom man kunne forbedre den almindelige undervisning, men jeg er glad for, at loven ikke opstiller absolutte størrelser, siger Anders Balle.

Rasmus Ravnborg lærte nogle metoder på en specialefterskole for ordblinde i 9. og 10. klasse. Det hjalp ham videre, og han er i dag faguddannet landmand.