23. oktober 2021
Sådan så det ud, da 4500 nye studerende på Aalborg Universitet sidste år startede deres studieliv med fælles morgenmad på Honnørkajen i Aalborg. I år bliver alting meget anderledes på grund af corona. (Arkivfoto)
Sådan så det ud, da 4500 nye studerende på Aalborg Universitet sidste år startede deres studieliv med fælles morgenmad på Honnørkajen i Aalborg. I år bliver alting meget anderledes på grund af corona. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anderledes studiestart i coronaens kølvand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Anderledes studiestart i coronaens kølvand

Ingen sjove rusture eller opstartsfester men mere fjernundervisning og fortsatte krav om afstand. Studenterlivet er markant ændret i efterdønningen af corona.

Danmark - 28. juli 2020 kl. 12:00
Af Ritzau

Selv om næsten 70.000 studerende landet over netop har at fået vide, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse, så er mange ting forandret af coronaepidemi.

Både studiestarten og den senere undervisning på første semester betyder en studietid langt fra det sædvanlige.

arrow Læs også: Matematiske uddannelser kaster ofte største indkomster af sig

- Vi plejer at tage imod alle de omkring 4500 nye studerende ved et stort festligt arrangement på Honnørkajen i Aalborg. Det kan vi ikke i år. I stedet sker det på de enkelte studier, og taler fra borgmester og rektor streames, siger studiechef Lone Vestergaard fra Aalborg Universitet.

Også den store fælles studiestartsfest er udsat.

- Vi håber, den kan holdes i foråret. Hytteture med overnatninger skal vi jo heller ikke have nu, siger hun.

Samme melding lyder fra Københavns Universitet og fra Annette Lund, der er studiechef på Syddansk Universitet.

- Vi har lavet et regelsæt sammen med de studerende for rusugen. Der kan ikke være fælles overnatning eller fælles buffet. Til gengæld ser de ting, jeg har set vores studenterforeninger planlægge, supergode ud. Og tager hensyn til, at man ikke kan stå klos op ad hinanden, siger hun.

For at give de studerende den bedste start prioriterer universiteterne til gengæld, at de nye årgange får mulighed for at møde hinanden fysisk på campus.

- Vi vil gerne have, at de nye får lov til at komme ind på gangene. Så de får et studieliv ved siden af. En fornemmelse af, hvor de bor, hvor de er, hvad det er for en institution, de er startet på, siger Annette Lund.

- De nye studerende vil blive prioriteret i forhold til at komme på campus i begyndelsen. Under hensyn til de afstandskrav på en meter, som vi jo er underlagt, og som sætter nogle begrænsninger, siger Lone Vestergaard fra Aalborg Universitet.

Selve undervisningen vil til gengæld fortsat være præget af coronaens krav.

- Vi må ændre undervisningen, når de studerende ikke kan være i auditorierne. Noget kan være online og noget i grupper osv. Men vi har også lært noget under coronaen i foråret, som fungerer rigtigt godt, og som vi kan bygge videre på, siger hun.

Hun suppleres af Annette Lund:

- Afstandskravene udfordrer os allermest. Et auditorium har kun halv kapacitet, når man skal holde en meters afstand.

- Mange af vores undervisere har lagt hele læringsforløb ud digitalt. Så eksempelvis arbejder en gruppe sammen en times tid på skolen, mens det, der mere minder om en forelæsning, er digitalt. Det skaber nogle helt andre muligheder, hvis vi kan kombinere de to ting, siger hun.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd Johan Hedegaard Jørgensen frygter, at mere onlineundervisning påvirker det faglige indhold og ikke mindst trivslen.

- Vi ved, hvor vigtigt det fysiske møde mellem studerende og underviser er, siger han.

- Man kan lige stille et spørgsmål i pausen, og studiemiljøet er nemmere at skabe. Det er alle de små ting, der foregår før, under og efter forelæsningen.

- Og så ved vi, at hvis ikke man trives på studiet, så er man mere frafaldstruet og man lærer mindre. Så det er afgørende, at det sociale også fungerer, siger han.

arrow 10.686 skuffede studieansøgere får sms med tilbud om hjælp
28. juli 2020 kl. 09:34 Opdateret: kl. 09:34
arrow Corona betyder mere fjernundervisning for nye studerende
28. juli 2020 kl. 09:26 Opdateret: kl. 09:28
arrow Presset på studieboliger er størst i København
28. juli 2020 kl. 06:29 Opdateret: kl. 06:30
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?