21. oktober 2021
Miljøminister Lea Wermelin (S) sagde på et samråd om ulve torsdag, at hun forventer, de nye tiltag i ulveforvaltningen - herunder GPS-overvågning af dyret - vil blive iværksat i løbet af første halvdel af 2022. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Miljøminister Lea Wermelin (S) sagde på et samråd om ulve torsdag, at hun forventer, de nye tiltag i ulveforvaltningen - herunder GPS-overvågning af dyret - vil blive iværksat i løbet af første halvdel af 2022. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Aldrig har der været så mange ulve i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Aldrig har der været så mange ulve i Danmark

Regeringen vil GPS-spore de 15 ulve, der lige nu er i Danmark. Ulven splitter Folketinget, men tiltag mod angreb på husdyr har hjulpet, mener ekspert.

Danmark - 14. oktober 2021 kl. 16:30
Af Ritzau

Ulven lurer fortsat.

Torsdag var miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om dyret, hvor hun blev bedt om at give en status på bestanden.

Der er 15 ulve i Danmark, hvoraf fire af dem er hvalpe, lød det fra ministeren, der redegjorde for den seneste optælling fra september.

Det er faktisk det største antal ulve, vi har registreret samtidig indtil nu. Det siger Peter Sunde, som er professor på Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.

- Antallet af dyr, vi har registreret i Danmark, har været stigende de senere år. Og den primære årsag er, at flere ulve indvandrer fra Tyskland, siger han.

Siden et EU-direktiv har pålagt Danmark at huse de truede dyr, har ulven splittet politikere og befolkning.

Ulveskeptikere har forbandet rovdyret, der har slået husdyr ihjel, mange gange, og en jæger er sågar blevet dømt for at skyde og begrave en af dem.

Siden har ulvesikrede hegn umiddelbart nedsat antallet af ulveangreb hos landmændene.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin er der hidtil registreret ti ulveangreb i år mod 43 hele sidste år.

- De tal vi ser nu på antal angreb, kunne tyde på, at den forvaltning, der har været, virker, og at der ikke er angreb bag de hegn, vi har ulvesikret, sagde Lea Wermelin.

Samme overbevisning har Peter Sunde.

- De forebyggende tiltag virker faktisk. De reducerer antallet af angreb mærkbart.

Derudover har miljøministeriet fundet 1,4 millioner kroner, som skal budgetteres på finansloven til at forbedre ulveforvaltningen yderligere i 2022, fortalte Wermelin på samrådet.

Pengene skal blandt andet gå til GPS-overvågning af bestanden. Og til trailere med udstyr til frivillige hjælpere i områder med ulve, som kan bruges ved angreb.

Og det er en rigtig god idé, mener Bo Håkonsson, seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening. Han vurderer, at GPS-overvågningen kan blive en stor hjælp.

Han sidder med i en ulvegruppe under Vildtforvaltningsrådet, som rådgiver ministeren og dermed har diskuteret det aktuelle tiltag godt igennem.

Han fortæller, at det er en udbredt metode i USA og i en lang række lande i Europa - også hos vores nordiske naboer - hvor gruppen har kigget på erfaringerne.

- Det er ret anvendt at overvåge ulve på den måde her, og det har også været under opsejling i Danmark i nogle år.

- Det er en supergod måde at kunne følge dyrene på. Når man har gjort det i andre nordiske lande, så det er oplagt, at vi også gør det i Danmark.

Hos Venstre mener landbrugsordfører Erling Bonnesen, at de nye tiltag er fine. Men han siger også, at de skal betragtes som midlertidige foranstaltninger.

- Ulve hører ikke til i Danmark. Min opfordring til ministeren er, at antallet af ulve skal bringes så tæt på nul som muligt, siger han.

Det er dog ikke en mulighed med det EU-direktiv, der er.

Derfor opfordrer Bonnesen ministeren til at tage sagen op i EU igen.

- Der skal skabes forståelse for, at der skal gøres noget mere ved det i Danmark, så vi kan regulere ulvebestanden så tæt som muligt, siger han.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?