14. april 2021
Ifølge Dansk Retursystem kom der i 2020 19 procent flere flasker og dåser tilbage i systemet end i 2019 - og det tilskrives ifølge retursystemet, at danskerne har flyttet forbruget hjem. (Arkivfoto)
Ifølge Dansk Retursystem kom der i 2020 19 procent flere flasker og dåser tilbage i systemet end i 2019 - og det tilskrives ifølge retursystemet, at danskerne har flyttet forbruget hjem. (Arkivfoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 300 millioner flere dåser og flasker endte i pantautomater i 2020

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

300 millioner flere dåser og flasker endte i pantautomater i 2020

Den nye juicepant og coronaåret, der har holdt os hjemme, er grunden til stigningen, mener Dansk Retursystem.

Opdateret 22. marts 2021 kl. 11:14
Danmark - 22. marts 2021 kl. 11:12
Af Ritzau

I 2020 blev der pantet for 19 procent mere end i 2019. Og det er en stigning, der er langt ud over det sædvanlige. Det skriver Dansk Retursystem i en pressemeddelelse.

I alt kom 1,7 milliarder dåser og flasker retur i systemet i 2020. I 2019 år var tallet 1,4 milliarder.

- Vi er vant til, at danskerne er rigtig gode til at pante, og at mængden af panteflasker stiger en smule hvert år. Men den her stigning på 19 procent er fuldstændig vild og overgik alt, hvad vi har set tidligere, siger Lars Krejberg Petersen, administrerende direktør for Dansk Retursystem i pressemeddelelsen.

Stigningen tilskrives både coronaåret, der har holdt danskere hjemme, og derfor har flyttet forbruget af vin, vand og øl ind i de private stuer.

Og så er en del af stigning begrundet med den nye pantordning på juicer og andet, der blev indført i 2019, skriver Dansk retursystem.

Fire procent af stigningen kommer fra pant på juice- og saftprodukter. De resterende 15 procent af stigningen kommer fra øl og sodavand.

Ifølge Lars Krejberg Petersen fra Dansk Retursystem har corona medvirket til tre ting, som har fået mere pant til systemet.

At danskerne har holdt sommerferie herhjemme, at grænserne til Tyskland har været delvist lukkede, og at vi i store perioder ikke har kunnet komme ud at spise.

- Vi har kunnet se en effekt af, at restaurationssektoren i store dele af året har været lukket ned, så folk har måttet nyde deres øl eller sodavand derhjemme i stedet for på restauranten, siger han.

Det betyder ikke nødvendigvis, at danskerne drikker mere, når de er hjemme, end når de er ude. På restauranter og caféer bliver der blot i større stil skænket fra fustager i stedet for flasker.

Dansk Erhverv ser også grænselukningen som en del af forklaringen.

- Det betyder, at mange af de dåser og flasker, som danskerne ellers ville have købt i Tyskland, i stedet er blevet købt og pantet i Danmark. Mange butikker i områder, hvor der bliver grænsehandlet meget, oplevede et sandt boom sidste år, siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef i Dansk Erhverv.

Returprocenten - altså hvor meget af den solgte pant, der er refunderet - var i 2020 på 92 procent. Det er samme niveau som i 2019.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?