31. juli 2021
21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres på forbrændingen. (Arkivfoto)
21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres på forbrændingen. (Arkivfoto)
Foto: Wsda/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Små pakker med frø, der er sendt til tilfældige danskere, skal destrueres, skriver Landbrugsstyrelsen.

Opdateret 17. juni 2021 kl. 07:02
Danmark - 17. juni 2021 kl. 07:00
Af Ritzau

Siden foråret 2020 er der i Danmark blevet tilbageholdt mere end 21.000 små pakker med frø, der overvejende kommer fra Kina, og er sendt til tilfældige danskere, der aldrig har bestilt dem.

Frøene skal destrueres på forbrændingen, når en høringsperiode er overstået, hvor folk kan gøre krav på deres frø, hvis de rent faktisk har bestilt dem.

- Vi har vist fået samlet 16 flyttekasser, så når høringsperioden er overstået, og vi er sikre på, at vi har fået det hele med, så kører vi dem til forbrændingen, siger Kristine Riskær, der er enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

Ifølge Landbrugsstyrelsen er det formentlig et "brushing scam", der ligger bag de mange forsendelser.

Det går ud på, at en virksomhed kunstigt øger sine salgstal ved at sende et stort antal pakker afsted til meget lave omkostninger. Modtagerne vil typisk være tilfældige.

- Virksomhederne øger deres salgstal, og så kan de give sig selv en falsk anmeldelse på for eksempel Trustpilot, så de fremstår bedre, siger Kristine Riskær.

Pakkerne med frøene er på cirka to til fem gram, og de har alle det til fælles, at de mangler et plantesundhedscertifikat.

Sådan et certifikat skal frø have, hvis de kommer fra et land udenfor EU. Det er for at sikre, at der ikke bliver importeret invasive arter, GMO-afgrøder eller frø med alvorlige frø-bårne sygdomme.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Under normale omstændigheder ville Landbrugsstyrelsen henvende sig skrifteligt til hver enkelt borger, der har fået konfiskeret en pakke med frø.

Men grundet den store mængde af pakker, og at Landbrugsstyrelsen vurderer at de aldrig er blevet bestilt, forlænger de i stedet normale høringsperioden fra to til otte uger.

Dermed kan borgere, der faktisk har bestilt frø, som er tilbageholdt, gøre krav på dem. Og resten slipper for nogensinde at opdage, at der var sendt en pakke til dem.

- Hvis der er nogen, som har bestilt frø, skal de henvende sig til os, så vil vi tage en snak om det og bede om at få et officielt sundhedscertifikat. For ellers kan man ikke, få dem udleveret, siger Kristine Riskær.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?