14. juli 2020
Ambulancefolkene når frem så hurtigt de kan. Men nogle gange er det ikke hurtigt nok. Mennesker i nærheden kan endnu hurtigere nå frem og redde liv. Derfor er der blevet iværksat en kampagne "Danmark Redder Liv".
Ambulancefolkene når frem så hurtigt de kan. Men nogle gange er det ikke hurtigt nok. Mennesker i nærheden kan endnu hurtigere nå frem og redde liv. Derfor er der blevet iværksat en kampagne "Danmark Redder Liv".
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Med hjertet på rette sted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med hjertet på rette sted
Danmark redder liv - 02. oktober 2018 kl. 10:17
Af Bente Johannesen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

To grånende herrer, Bent og Ole, dukkede 1. oktober op på skærmen på TV Øst. Havde naturen gået sin gang, havde de begge ligget på kirkegården i dag. I stedet sad de der, taknemmelige og smilende, foran tv-kameraet og fortalte hver især om det øjeblik, hvor deres hjerte stod af.

arrow Læs også: Hjertelæge: Mænd over 50 bør træne med andre

Det kunne være blevet et skæbnesvangert øjeblik, men takket være mennesker i nærheden, der handlede hurtigt, er de begge iblandt os i dag. De kan nyde livet med børn og børnebørn og aktiviteter de holder af, men også med en klar bevidsthed om, at livet er en dyrebar skat, der kan forsvinde på et øjeblik, når vi mindst venter det.

Ole døde på en bustur med kolleger, Bent på en cykeltur med sin søn.
Kollegerne hjalp Ole tilbage til livet med hjertemassage, og tilfældigvis var Ole i nærheden den dag, Bent døde, og blev en af hans redningsmænd, da han kom løbende til med en hjertestarter. To kvinder var allerede i gang med hjertemassage.

Sn.dk bringer jævnligt artikler om andre tilfælde, hvor mennesker med hjertestop er blevet reddet af medmennesker med mod til at handle.
Netop nu kører der i Region Sjælland en kampagne, der har til formål at få frivillige til at melde sig som tilkalde-hjælpere, når vagtcentralen får en melding om hjertestop.

Kampagnen kører på baggrund af en glædelig udvikling, hvor andelen af danskere, der træder til, når en medborger falder om på gaden, er steget markant. Der er faktisk sket en tredobling i antallet af hjertestops-patienter, der får hjælp af en forbipasserede medborger de seneste knap 20 år. Overlevelsesraten er i samme periode steget fra bare fire til 13 procent.

13 overlevende ud af 100 lyder måske ikke af meget, men for hver eneste af de reddede og for deres kære, har et medmenneskes indsats dog betydet den største forskel i verden.

Hvert minut tæller, når hjertet holder op med at slå, og der er derfor al mulig grund til at bakke op om den aktuelle kampagne, som regionens medier har besluttet at gøre det. Målet om at skaffe 2000 hjertereddere er måske ambitiøst, men vi bakker op i håb om, at læsere, lyttere og seere gennem oplysning får mod til at melde sig, så de hurtigt kan tilkaldes via en app på telefonen og yde førstehjælp, indtil ambulancen når frem.

Det kræver mod at gå i gang med livredning, vel vidende at der er en risiko for, at det ikke lykkes. Men de, der kan, vil og tør, fortjener al mulig anerkendelse.

arrow Bliv førstehjælper - sådan tilmelder du dig
02. oktober 2018 kl. 09:19 Opdateret: kl. 13:05
arrow Video - Borgmester: Lær at redde liv
02. oktober 2018 kl. 08:58 Opdateret: kl. 08:58