26. oktober 2021
En bil som den kommende VW ID.3. tegner som en af de mest sikre investeringer.
gallery icon

Se billedserie

En bil som den kommende VW ID.3. tegner som en af de mest sikre investeringer.
Foto: VW
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FDM: Det er billigst at køre elbil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FDM: Det er billigst at køre elbil

Nye beregninger fra FDM viser, at det er billigst at køre elbil tæt fulgt af plug-in hybrid frem for benzin- og dieselbil i klassen omkring 300.000 kr.

Biler - 24. januar 2020 kl. 13:29
Af Jens Overgaard

Hvad kan betale sig på den lange bane; elbil, plug-in hybrid eller en mere konventionel benzinbil?

Det kan være svært at gennemskue, hvad det koster at holde en bil kørende. Men umiddelbart er elbilen det mest økonomiske, i hvert fald når vi taler biler omkring 300.000 kr., der kører 20.000 km om året over fem år.

Det viser den seneste beregning fra FDM over alle udgifter, som viser, at det, på trods af svagt stigende eludgifter, for biler med strøm-abonnement er en smule billigere at køre elbil end benzin- eller dieselbil.

Ifølge FDM’s beregninger koster det i gennemsnit 3,58 kr. pr. km at holde elbilen kørende.

FAKTA
  • Udgifter per km ved køb af bil til 300.000 kr., der kører 20.000 km årligt over 5 år.
  • Elbil: 3,58 kr.
  • Plug-in hybrid: 3,73 kr.
  • Med i udregningen er bl.a. taget el-abonnement, service, forsikring og værditab.
  • For en benzin- eller dieselbil, hvor der er medtaget brændstof frem for el, omkring 275.000 kr. svinger udgifterne mellem 3,64 og 4,13 kr. per km. For biler omkring 350.000 kr. svinger de mellem 4,34 og 4,88 kr. per km.

Det er noget billigere end for konventionelle biler i samme prisklasse, og tallene ligner tendensen fra i fjor. Det er særligt udgifterne til strøm i stedet for benzin eller diesel for at drive bilen og ejerafgift, der er lavere for elbilerne, og som kan mærkes på det samlede løbende budget.

”Årets bilbudget er især interessant, hvis man overvejer at skifte til en el- eller pluginhybridbil. Både fordi det giver et grundigt overblik over alle udgifterne ved at holde bil, men også fordi det afliver myten om, at det er dyrere at køre elbil,” siger FDM’s biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.

Hvis man drager en direkte sammenligning med en plug-in hybrid til samme pris, er det stadig elbilen, som billigst at holde kørende - men forskellen er ikke stor. Det skyldes bl.a., at efterspørgslen på de populære plug-in hybrider betyder, at værditabet endnu er en smule mindre end på elbiler.


En plug-in hybrid holder prisen godt og kan således være ganske billig at køre i. Foto: Kia
Vælg de nyeste elbiler

Jan Lang, som er analytiker hos Bilbasen, er enig i betragtningerne fra FDM.

”Hvis du køber en elbil fra 2019, 2020 eller 2021, så har du en afskrivning 25 pct. mindre end en tilsvarende benzinbil. Det, som kan tippe balancen, er hvis tilskuddet til el forsvinder, og omkostningerne stiger markant, og så koster den det samme at have kørende som en tilsvarende benzinbil,” siger Jan Lang, der peger på at ældre elbiler, som typisk har mindre batteri og kortere rækkevidde, er dyrere at holde kørende.

Han er også enig i, at plug-in hybrider har en lav afskrivning.

”De dufter lidt af elbil,” siger han.

Også for ejere af benzin- og dieselbiler er FDM’s bilbudget for det kommende år godt nyt. Især lave renter og faldende brændstofpriser gør det nemlig samlet en smule billigere at være bilejer i 2020 i forhold til året før. Konkret falder udgifterne to til fire pct. svarende til op til 4.500 kr. Største besparelse har de dyreste biler.

Billede

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?