21. november 2017
Den danske ambassade i Pretoria, Sydafrika arbejder sammen med de sydafrikanske myndigheder om at løse nogle af de storbyudfordringer, som Sydafrika står med.
Den danske ambassade i Pretoria, Sydafrika arbejder sammen med de sydafrikanske myndigheder om at løse nogle af de storbyudfordringer, som Sydafrika står med.
Foto: Iris
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sydafrikansk interesse for danske by-løsninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sydafrikansk interesse for danske by-løsninger
Ambassadøren har ordet - 13. juli 2017 kl. 11:44
Af Trine Rask Thygesen, Danmarks ambassadør i Pretoria, Sydafrika
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Byerne i Afrika vokser i disse årtier med rivende hast. I 2050 forventes der at være ca. 1,4 mia. byboere, eller tre gange så mange som i dag. Som i resten af verden giver det muligheder for, at byerne kan blive motorer for vækst og beskæftigelse. Men det betyder også store udfordringer. Der skal skabes boliger, vand, sanitet, elektricitet, uddannelsesmuligheder etc. I dag bor omkring halvdelen af Afrikas bybefolkning i såkaldte slumområder - en simpel fremskrivning peger på, at det tal vil vokse til ca. 700 mio. mennesker i slum i Afrika i 2050 - det er ikke holdbart.

arrow Læs også: Erasmus - en europæisk succeshistorie om unge, udveksling og internationalt udsyn
Udfordringer

Sydafrika står med mange af de samme udfordringer som resten af det afrikanske kontinent. Og så alligevel er Sydafrika anderledes. Som på så mange andre områder kæmper Sydafrika i deres byplanlægning med arven fra apartheid. Under apartheid blev byerne bygget op til at skulle adskille racerne. Man byggede store »township«-områder uden for byen, der lå tilstrækkelig tæt på til, at transporten til arbejde for den sorte del af befolkningen var mulig, selvom den ofte lå et par timers kørsel hver vej, men langt nok væk til, at man kunne holde bycentrene og de fine boligområder »hvide«. Lige så optimalt byplanlægningen under apartheid fungerede til adskillelse af racerne, lige så dårligt et udgangspunkt er det for integrerede byer, der gerne skulle give lige muligheder til alle.

Stor fattigdom

Der er siden afskaffelsen af apartheid sket markante forbedringer til fordel for den fattige sorte del af befolkningen. Men Sydafrika er stadig langtfra i mål, og byerne afspejler den store fattigdom og ulighed. Sydafrika er verdens mest ulige land, hvor man dagligt ser skriggule Maseratier og store Porscher suse forbi kilometervis af blikskure på den ene side af vejen og kæmpestore luksusvillaer på den anden side. De kommende års byudvikling skal være med til at ændre det billede - til at skabe flere og mere lige muligheder for alle. Og her har Danmark noget at byde på - både fra vores byer og fra vores virksomheder. Flere store virksomheder som Grundfos, Danfoss, Vestas, Kamstrup m.m. arbejder allerede i Sydafrika - men vi skal have flere om bord. Der er gode erhvervsmuligheder også for de danske konsulenthuse og vores verdensklasse arkitekter. I Danmark bygger vi byer, som er gode at bo og arbejde i - hvordan det lykkes, vil de gerne vide mere om i Sydafrika.

Sprængfarlig cocktail

Sydafrikas hovedstad Pretoria og landets største by Johannesburg er fysisk vokset sammen. Tilsammen bor her omkring 12 mio. indbyggere - et tal, som hver måned vokser med ca. 25.000. Der er allerede et investeringsefterslæb i omfanget af 600.000 boliger, der mangler skoler og sundhedsydelser, og både energi, vand og transportinfrastruktur er presset i bund. Og så skal der som i resten af Afrikas byer skabes tusindvis af jobs. Det vurderes, at omkring halvdelen af alle unge i Sydafrikas byer er arbejdsløse. Så mange unge uden job, som bor i blikskure og uden udsigt til bedre muligheder, er på langt sigt en sprængfarlig cocktail.

De første resultater

På ambassaden i Pretoria har vi netop påbegyndt samarbejdet med de sydafrikanske myndigheder på at løse nogle af de storbyudfordringer. Det er en del af det såkaldte myndighedssamarbejde, hvor Udenrigsministeriet faciliterer teknisk samarbejde mellem fagfolk i Danmark og en lang række lande rundt om i verden. Det drejer sig om samarbejder om vand, energi, fødevarer, sundhed og som noget nyt i år også samarbejde mellem byer. Sydafrika og Danmark har allerede de sidste to år arbejdet under dette initiativ i vandsektoren, og de første resultater er ved at manifestere sig. Der er tale om langsigtede indsatser, hvor Danmark kan være med til at sikre en høj kvalitet, når der udarbejdes strategier og når det kommer til at gennemføre de kommende års store investeringer. Vurderingen er, at der skal investeres flere hundrede mia. kr. i vandsektoren. Og her skal også dansk teknologi og løsninger i spil. Og tilsvarende forventer vi at kunne bringe danske by-løsninger i spil for at støtte Sydafrika i det store arbejde, de står overfor. Det er både godt for Sydafrika og for dansk erhvervsliv.

Samarbejds-appetit

For mig personligt er det inspirerende at være en lille brik i et by-samarbejde mellem Danmark og Sydafrika. To lande som umiddelbart står med meget forskellige udgangspunkter, men hvor vi allerede her i den indledende fase kan se, at der er stor appetit på samarbejdet. I Sydafrika bliver det nødvendigt at springe nogle årtiers udvikling over - de innovative løsninger, som kommer på bordet her, kan også give os inspiration. Tænk bare på betalinger med mobiltelefonen - det koncept blev brugt langt ude i landsbyerne mange steder i Afrika, inden vi overhovedet fik downloadet app'en i Danmark.

arrow Made in Bangladesh
06. august 2017 kl. 11:36 Opdateret: kl. 15:31
arrow Tysklands vigtige valg
02. august 2017 kl. 11:39 Opdateret: kl. 15:30
arrow Fra bistand til business - Tanzania et land i vækst
30. juli 2017 kl. 08:30 Opdateret: kl. 15:30