23. oktober 2021
Rolf Holmboe
gallery icon

Se billedserie

Rolf Holmboe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pakistan ved en skillevej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pakistan ved en skillevej
Ambassadøren har ordet - 06. juli 2018 kl. 08:25
Af Rolf Holmboe, ambassadør i Islamabad

Pakistan har et dårligt ry. Hvem husker ikke al-Qae­das bombning af den danske ambassade i Islamabad i 2008 eller den amerikanske nålestiksoperation i 2011 mod Osama bin Laden, der holdt sig skjult i provinsbyen Abottabad tæt på Islamabad?

arrow Læs også: Kan man være på fornavn med Jupiter?

I 2007 måtte regeringsstyrker sætte hårdt ind mod militante ekstremister i Lal Masjid - Den Røde Moské - midt i hovedstaden Islamabad. Det førte til en massiv bølge af terrorangreb og til en lang kamp mellem den pakistanske hær og en række magtfulde ekstremistiske grupper med mange tusinde militante. Over 70.000 blev dræbt i den kamp.

Et nyt Pakistan

Pakistan er et andet sted i dag. De militante grupper er decimerede og terroren er betydeligt reduceret. De store byer er generelt fredelige, og pakistanere ser nu frem mod et bedre liv for dem selv og deres børn. Pakistan har med økonomiske vækstrater på 5-6 pct. vendt den økonomiske udvikling, og middelklassen er én af de hurtigst-voksende i verden.

Det er netop denne vækst i middelklassen, der skaber håb om en begyndende bevægelse ud af den religiøse ultra-konservatisme, der har præget landet i de sidste fire årtier. Middelklassens værdisæt er mere udadvendt og globaliserende. Smartphones er mere udbredt og derved også adgangen til information udefra. Bollywood-film med andre værdisæt er meget populære, og middelklassen prioriterer uddannelse og oplysning meget højere. Selv om det er en langsom proces, begynder tidligere radikaliserede værdisæt at modereres.

Valg den 25. juli

Den 25. juli er der parlamentsvalg. Det vil være anden gang i træk i Pakistans historie, at et politisk magtskifte sker som følge af et demokratisk valg. Der er mange partier med et ekstremistisk religiøst grundlag, og deres retorik fylder meget. Men ved sidste valg i 2013 var det de tre største midterpartier, der trak omkring 2/3 af stemmerne, mens de mest ekstremistiske partier kun fik lave stemmetal.

Valget vil derfor blive et politisk opgør mellem disse tre store partier. Det sandsynlige er, at intet enkeltparti får absolut flertal. Og så er det centrale spørgsmål, hvilken koalition der dannes: mellem sekulære partier eller mellem sekulære og mere yderligtgående partier?

Attentater

Alle de tre store partier er grundlæggende sekulære og moderniserende, men der er grænser for, hvor hurtigt en moderniserings-dagsorden kan presses frem. Opgøret med fire årtiers religiøs radikalisering er ikke nem. De ekstremistiske grupper er stadig stærke, og der kan komme reaktionære tilbageslag. Premierminister Benazir Bhutto blev dræbt ved et attentat i 2007 som reaktion på sin moderniseringspolitik. Senest i år blev indenrigsminister Ahsan Iqbal såret ved et attentat af samme årsag.

Mød udfordringen

Kampen skal for det første vindes ved at fastholde en stærk økonomisk udvikling og en sund finanspolitik, der kan sikre en fortsat fattigdomsreduktion og en endnu stærkere vækst i middelklassen.

Kampen skal for det andet vindes ved en modernisering af det offentlige apparat. Den helt store udfordring er at gøre op med de parallelsamfund, der fastholder store dele af befolkningen i ultra-konservatisme. Sociale investeringer og modernisering af uddannelsessystemet er det, der blandt andet skal gøre de ca. 50,000 religiøse skoler - madrassah'er - overflødige.

Retsinstanserne begynder nu at sætte hårdere ind over for den udbredte korruption, som underminerer tilliden til politikere og myndigheder. Det er blandt andet det, der skal være med til at opbygge en større folkelig opbakning til det sekulære politiske system.

Muligheder for handel

Kampen skal endelig vindes ved at Pakistan integrerer sig stærkere i den globale økonomi, og netop dér er der store muligheder for dansk handelssamarbejde og eksport.

FAKTA
'Ambassadøren har ordet' er en serie, hvor en række af Danmarks ambassadører i udlandet fortæller om det land, de befinder sig i. Afsættet kan være aktuelt, politisk, kulturelt, religiøst eller noget helt femte, der optager ambassadøren.
Følgende ambassadører medvirker:
 • USA/Lars Lose
 • Frankrig/Kirsten Biering
 • Spanien/John Nielsen
 • Norge/Jarl Frijs-Madsen
 • Ungarn/Kirsten Geelan
 • Ghana/Tove Degnbol
 • Congo/Uganda/Mogens Pedersen
 • Brasilien/Kim Højlund Christensen
 • Indien/Peter Taksøe-Jensen
 • Singapore/Dorte Bech Vizard
 • Indonesien/Rasmus Abildgaard
 • Australien/Tom Nørring
 • Pakistan/Rolf Holmboe
 • Abu Dhabi/Merete Juhl
 • EU-repræsentationen/Kim Jørgensen

Væksten i middelklassen driver en massiv vækst i efterspørgslen efter forbrugsvarer, ny teknologi og nye produktionsløsninger, som Danmark netop kan levere. Der er fx oplagte muligheder for danske virksomheder inden for energi, vand og infrastruktur, sundhed og medicin, fødevarer og landbrug samt teknologi og it.

Flere fordele

For danske virksomheder gælder det om at se de nye muligheder i et Pakistan i udvikling - et fremvoksende marked med verdens sjettestørste befolkning. Vi møder stor pakistansk appetit efter samarbejde med danske virksomheder, og der er allerede mange frugtbare business-to-business eksempler.

Og det er til begges fordel - det styrker dansk eksport, men det hjælper også Pakistan til at integrere sig bedre i verden!

arrow Med mere velstand følger mere affald
02. august 2018 kl. 13:55 Opdateret: kl. 13:55
arrow Der er 16.000 km mellem Danmark og Australien, men ...
30. juli 2018 kl. 08:19 Opdateret: kl. 17:19
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?