1. marts 2021
Ghana har et stort potentiale for at tiltrække turister til de hvide sandstrande - når affalds­problemet er håndteret.
gallery icon

Se billedserie

Ghana har et stort potentiale for at tiltrække turister til de hvide sandstrande - når affalds­problemet er håndteret.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Med mere velstand følger mere affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med mere velstand følger mere affald
Ambassadøren har ordet - 02. august 2018 kl. 13:55
Af Tove Degnbol, ambassadør i Ghana
arrow Læs også: Kan man være på fornavn med Jupiter?

Forestil dig en storby med fem millioner mennesker uden kloakering. Forestil dig, at havet ikke er blåt, men brunt, fordi toiletaffald hældes urenset i havnen lige ud for et stort beboelseskvarter. Forestil dig, at samme storby igen og igen oplever oversvømmelser, hvor mange mennesker drukner, fordi afløbene i grøfterne er stoppet af plastikposer.

Omstilling
Det vestafrikanske land Ghana gennemgår i disse år en omstilling fra fattigt udviklingsland til såkaldt 'mellemindkomstland'. En stor del af befolkningen er blevet rigere, og middel- og overklassens forbrug stiger, men affaldet, der før kunne smides i naturen uden at være alt for synligt, hober sig op i gaderne, forurener floderne og havet og skæmmer de hvide palmebevoksede sandstrande. Selvom Ghana efter afrikanske standarder har et relativt velfungerende sundhedssystem, har der for blot få år siden været et voldsomt udbrud af kolera i byen Cape Coast ikke langt fra hovedstaden Accra, og også i Accra registreres der jævnligt tilfælde af kolera, når regntiden får affaldet til at sejle rundt i gaderne i byens fattigste kvarterer.

Ambition
Ghanas præsident, Nana Akufo-Addo, har erklæret, at regeringens ambition er, at Accra skal være Afrikas reneste hovedstad i 2020. Det er positivt, at ambitionerne er store, men det er svært at se, hvordan de skal kunne indfris på så kort tid. Det er nogle meget betydelige udfordringer, landets myndigheder står overfor: Der mangler effektiv affalds­indsamling, sortering og genbrug, lokale firmaer har ikke den nødvendige teknologi, og der har over årene udviklet sig en situation, hvor enkelte meget store firmaer kontrollerer hele affaldsindsamlingen og stort set selv bestemmer, hvor meget de samler ind. Læg hertil, at strandene langs landets lange kystlinje fra gammel tid ikke er blevet opfattet som noget, der har en særlig herlighedsværdi, men traditionelt er blevet brugt som toiletter.

Engagement
Alt er dog ikke håbløst, og heldigvis rummer det, der kan se ud som uoverstigelige vanskeligheder, også muligheder for, at udviklingen kan vendes. Som vi så det i Danmark, da udviklingen gik stærkt i 1960'erne, er folkelige organisationer de senere år vokset frem, og de stiller krav til myndighederne om, at miljøet og folkesundheden bliver taget alvorligt, og der sker markante forbedringer. I Cape Coast, hvor en stor koleraepidemi i 2014 kostede 250 mennesker livet og berørte i alt 25.000 mennesker, har lokalsamfundene det sidste par år engageret sig i at forbedre affaldshåndteringen, og det er forhåbentlig et godt tegn, at der de seneste to år ikke har været nye koleratilfælde.

Mere konkurrence
Danske virksomheder har meget af den teknologi og de erfaringer, man mangler i Ghana. Re­ge­ringen ønsker mere kon­kur­ren­ce på a­ffalds­ind­samlingsområdet

og inviterer nu internationale firmaer til at byde på opgaverne med gøre byerne renere. Et dansk firma har allerede etableret et rensningsanlæg i Accra, der med simpel teknologi kan håndtere en stor del af det toiletaffald, der ellers er blevet hældt direkte i havet. De danske virksomheder kan spille ind på flere områder, fordi vi er internationalt konkurrencedygtige inden for genbrug, produktion af emballage, der kan erstatte plastikflasker og plastikposer, og også inden for håndtering af farligt affald - alt sammen løsninger, der kan gavne det ghanesiske miljø og befolkningens sundhed.

Margrethes besøg
Statsbesøget i november 2017, hvor dronning Margrethe i tre dage gæstede Ghana med en stor dansk erhvervsdelegation, fik for alvor sat Ghana på landkortet for mange danske virksomheder. Og hvad der er nok så vigtigt: De ghanesiske myndigheder fik mulighed for at se, hvad Danmark kan tilbyde på en hel række områder, blandt andet på affaldshåndteringsområdet. Der har efter besøget været intens opfølgning på de kontakter, der blev skabt, og selvom det næppe bliver i 2020, at Accra bliver Afrikas reneste by, er der håb om at udviklingen i de kommende år vil gå i den rigtige retning.

arrow Der er 16.000 km mellem Danmark og Australien, men ...
30. juli 2018 kl. 08:19 Opdateret: kl. 17:19
arrow Det går ufatteligt godt i Norge
25. juli 2018 kl. 06:41 Opdateret: kl. 06:41
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?