21. november 2017
Nordkorea gjorde sit bedste for at vise økonomisk fremgang og bryde landets internationale isolation. Men når aftenen kom, var byen mørk og stille, fortæller Danmarks ambassadør i Sydkorea, Thomas Lehmann om sit besøg i Nordkorea. 
Billedet er fra en markering i Nordkorea.
gallery icon

Se billedserie

Nordkorea gjorde sit bedste for at vise økonomisk fremgang og bryde landets internationale isolation. Men når aftenen kom, var byen mørk og stille, fortæller Danmarks ambassadør i Sydkorea, Thomas Lehmann om sit besøg i Nordkorea. Billedet er fra en markering i Nordkorea.
Foto: KCNA/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et glimt af Nordkorea

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et glimt af Nordkorea
Opdateret 11. juli 2017 kl. 08:36
Ambassadøren har ordet - 08. juli 2017 kl. 08:36
Af Thomas Lehmann, Danmarks ambassadør i Seoul, Sydkorea
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For godt to år siden rejste jeg til Pyongyang for at mødes med formanden for Nordkoreas Folkeforsamling. Som Danmarks ambassadør i Seoul, Sydkorea, har jeg også ansvar for Danmarks forhold til den nordlige del af halvøen. De to parter er teknisk stadig i krig, men våbenhvilen har stået på siden 1953.

arrow Læs også: Erasmus - en europæisk succeshistorie om unge, udveksling og internationalt udsyn

Jeg fik i dagene efter fremvist nye boligkvarterer, butikker, hoteller samt caféer, hvor man kunne bestille café latte på noget, der lignede en iPad. Nordkorea gjorde sit bedste for at vise økonomisk fremgang og bryde landets internationale isolation. Men når aftenen kom, var byen mørk og stille.

En stigende trussel

Her sydpå i Seoul, kun 60 kilometer fra grænsen, er lyshavet og menneskemylderet en stærk kontrast. Uanset om man taler med taxachaufføren, forretningsmanden eller den studerende, har alle en mening om Nordkorea. For nylig blev alverdens avisforsider ryddet af nyheden om den 22-årige amerikanske studerende Otto Warmbier, der blev erklæret død efter 17 måneders fangenskab i Nordkorea. Fire måneder tidligere var det giftmordet på den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror, der skabte overskrifter.

Begge sager er ikke alene tragiske, men de viser også, hvordan Nordkorea udgør en stigende trussel lokalt, regionalt og globalt. Warmbiers død vidner om omfattende menneskeretlige forbrydelser, mens likvideringen af Kim Jong-nam minder om det avancerede våbenprogram, som Nordkorea har udviklet siden 50'erne. Et program, som blandt andet indeholder atomvåben, missiler, kemiske våben og cybervåben.

Den nye sydkoreanske regering tager truslen meget alvorligt. Ikke fordi man tror, at Kim Jong-un ønsker en krig, som alle ved, han vil tabe. Tværtimod ser alt, hvad det nordkoreanske styre foretager sig, ud til alene at handle om egen overlevelse. Men fordi den spændte situation risikerer at eskalere, og en militær konflikt vil få altødelæggende konsekvenser.

Ny præsident

Som barn af nordkoreanske flygtninge er fred og genforening af den koreanske halvø noget, der står den nye sydkoreanske præsident Moon Jae-ins hjerte nær. Moon og hans regering forfølger en to-sporet tilgang til Nordkorea: Pres og dialog. På den ene side presser man voldsomt på ved sammen med det internationale samfund at få gennemført de omfattende FN-sanktioner og om nødvendigt udvide disse. På den anden side rækker man hånden ud med tilbud om dialog, humanitær bistand, møder mellem familier adskilt under Korea-krigen og senest et forslag om, at de to Korea'er kunne stille med et fælles hold under Vinter-OL i Sydkorea i 2018.

Men der skal to til tango. Trods Sydkoreas imødekommende linje har Nordkorea, siden Moon tiltrådte den 10. maj, testet adskillige missiler og afvist en række forslag om samarbejde. USA og Kina spiller begge afgørende roller for at komme videre med styret i Pyong- yang. Og enigheden mellem USA og Sydkorea om en fælles tilgang baseret på sanktioner og dialog er i den forbindelse vigtig. En fastfrysning af det nordkoreanske atom- og våbenprogram anses for et første skridt.

Alle udefra, der har fået et glimt af Nordkorea - hvor børn arbejder hårdt i landbruget og vokser op uden basale frihedsrettigheder i en kultur, som er isoleret fra omverden - ser behovet for forandringer. Kulisserne i Pyongyang gør ikke andet end at udstille manglerne i det nordkoreanske styre. Kim-familien har desværre vist sig villig til at gå meget langt, også på folkets bekostning, for at undgå nedrustning.

Mens Danmarks samarbejde med Sydkorea vokser sig stadig stærkere - inden for politik, handel, forskning, kultur og meget andet - er tiden ikke til lignende relationer med Nordkorea. Danmark arbejder i stedet sammen med EU og resten af det internationale samfund for en fredelige løsning af konflikten på den koreanske halvø. Vi har i Europa særlige erfaringer med genforening efter krig, som man i Seoul gerne vil lære af. EU spillede desuden en vigtig rolle i forhandlingerne af Irans atomaftale med stormagterne forrige år, som Moon-regeringen er inspireret af - selvom de ved, at samme model ikke bare kan overføres til Nordkorea.

Danmark arbejder ikke kun politisk, men også militært med FN-kommandoen for at sikre overholdelse af våbenhvilen mellem Nord- og Sydkorea. Derudover støtter vi humanitære projekter gennem bidrag til internationale organisationer som EU og FN, og også gennem bidrag til enkelte organisationer, som arbejder i det ellers lukkede land.

Den nuværende situation er ikke kun skadelig for det nordkoreanske folk og andre, der som Otto Warmbier eller Kim Jong-nam falder i unåde. Den skaber usikkerhed i regionen og trækker tråde til andre ustabile dele af verden. Det er også derfor i klar dansk interesse at fremme menneskerettigheder, nedrustning, fred og stabilitet på den koreanske halvø.

arrow Made in Bangladesh
06. august 2017 kl. 11:36 Opdateret: kl. 15:31
arrow Tysklands vigtige valg
02. august 2017 kl. 11:39 Opdateret: kl. 15:30
arrow Fra bistand til business - Tanzania et land i vækst
30. juli 2017 kl. 08:30 Opdateret: kl. 15:30