1. marts 2021
Dét, de fleste førstegangs-besøgende nok bliver mest overrasket over, er de mange tegn på økonomisk fremgang. Warszawas bymidte er præget af moderne skyskrabere.
Dét, de fleste førstegangs-besøgende nok bliver mest overrasket over, er de mange tegn på økonomisk fremgang. Warszawas bymidte er præget af moderne skyskrabere.
Foto: Iris
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det polske økonomiske mirakel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det polske økonomiske mirakel
Opdateret 17. juli 2017 kl. 11:16
Ambassadøren har ordet - 16. juli 2017 kl. 11:16
Af Ole Egberg Mikkelsen, Danmarks ambassadør i Warszawa, Polen

På ambassaden i Warszawa modtager vi mange delega­tioner fra Danmark. Jeg mødes som regel med dem, og det er slående, at det første besøg hernede næsten altid er en øjenåbner: Det moderne Polen svarer sjældent til de forestillinger, man havde på forhånd.

arrow Læs også: Erasmus - en europæisk succeshistorie om unge, udveksling og internationalt udsyn

Først beliggenheden: Mange tror, at Polen ligger langt væk mod øst. Og ja, Polen strækker sig langt mod øst og syd, men er også et naboland: Der er kun 95 kilometer fra Dueodde til den polske østersøkyst. Og flyveturen fra København til Warszawa ikke meget længere end til Aalborg.

Så er der farverne: Den fremherskende farve i Polen er grøn og ikke grå. Ca. 30 procent af landet er dækket af skov, og Warszawa er en af Europas grønneste hovedstæder.

Men dét, de fleste førstegangs-besøgende nok bliver mest overrasket over, er de mange tegn på økonomisk fremgang. Warszawas bymidte er præget af moderne skyskrabere. Vejnettet udvides konstant, indkøbscentre skyder op, og cafelivet blomstrer. Og det er ikke bare symboler på velstand og vækst. De fleste økonomer hernede er enige om, at Polen er et økonomisk mirakel. Udgangspunktet i starten af 90'erne var lavere end for de andre lande i regionen, men Polen har konstant haft højere vækst. Selv under finanskrisen var der vækst.

Der er flere forklaringer. Den vigtigste er nok, at polakkerne gjorde tingene i den rigtige rækkefølge: først opbygningen af stærke demokratiske strukturer, så de nødvendige og barske reformer kunne foretages med demokratisk forankring. EU-medlemskabet, massive EU-midler til især infrastruktur samt omfattende investeringer har også været en vigtig forudsætning. Og så det allervigtigste: polakkernes store arbejdsindsats og gåpåmod.

Men de sociale omkostninger i form af arbejdsløshed var store, inden der for alvor kom gang i økonomien, og de regionale indkomstforskelle er fortsat markante. I War­szawa er velstandsniveauet som i Frankrig. Blot 100 km mod øst er velstandsniveauet som i Bulgarien.

Markant fremgang

Det økonomiske mirakel har således især skabt markant fremgang i storbyerne og i den industrielle akse fra Warszawa vestpå, hvor de moderne fabrikker ligger som perler på en snor langs de nye motorveje. Landområderne, de mindre provinsbyer og områderne i den sydlige del af landet, hvor bl.a. minedriften er koncentreret, har ikke i samme omfang fået del i den økonomiske fremgang. Samtidig er disse områder præget af en mere traditionel og konservativ indstilling.

Dét, i forening med de økonomiske skel, er ifølge mange politiske iagttagere forklaringen på det politiske skifte, der skete i Polen i 2015. Her fik det nuværende regeringsparti, Lov- og Retfærdighedspartiet, parlamentarisk flertal.

Mange danskere vil fra mediernes omtale have kendskab til den dialog, som Europa-Kommissionen i 2016 indledte med den polske regering om retsstatsprincipperne. Også diskussionerne om abortlovgivningen og om migration har givet anledning til medieomtale i udlandet.

Hvad der er mindre kendt i udlandet, er den omfordelingspolitik, som blev iværksat efter regeringsskiftet. Et nyt børnetilskudsprogram, hvor man fra barn nummer to får 500 PLN, svarende til 850 kr. pr måned, er det vigtigste instrument. Børnetilskuddet er også et forsøg på at vende den demografiske udvikling. Polen har en af de laveste fødselsrater i EU. Og det har ikke noget med biologien at gøre: Polske kvinder i eksempelvis Storbritannien får samme antal børn i gennemsnit som britiske kvinder. Samtidig har Polen fortsat en betydelig befolkningsafvandring. Alene i Storbritannien skønnes der at være over én million polakker. I Danmark anslås tallet at ligge på omkring 40.000. Hvis denne udvikling ikke ændrer sig, skønner fagfolk, at det nuværende indbyggertal i Polen på 38 millioner i løbet af få årtier vil svinde ind til 33 millioner.

Polakkerne har investeret massivt i uddannelse, og i dag er uddannelsesniveauet faktisk højere end i Danmark. Der lægges stor vægt på tekniske uddannelser og alene it-ingeniører, programmører m.v. uddannes der ca. 15.000 af om året. Det er et stort aktiv for Polen. Men det betyder også, at mange polakker let kan finde arbejde andre lande. Også dygtige polske faglærte er som bekendt efterspurgt arbejdskraft. Det har ført til, at det i Polen nogle gange kan være svært at skaffe en polsk håndværker. I stedet vil der ofte være tale om arbejdskraft fra nabolandet Ukraine. Der skønnes at være omkring en million ukrainere i Polen, og de er efterspurgte - ikke mindst i de regioner, hvor der er mangel på arbejdskraft.

9. største eksportmarked

Hvad har det polske økonomiske mirakel så betydet for Danmark? Først og fremmest er der gennem årene opbygget et stærkt og alsidigt politisk partnerskab i kraft af EU- og NATO-medlemskabet. Danmark har på den måde fået en stærk partner lige på den anden side af Østersøen.

Men også på det økonomiske område er der sket meget. Polen er i dag Danmarks 9. største eksportmarked og har for længst overhalet lande som Italien, Indien, Rusland og Brasilien. Danske virksomheder har været med fra starten, og der er nu omkring 500 danske virksomheder i Polen med ca. 50.000 ansatte. Velux, Danfoss og Rockwool er blandt de største, men også Netto, Jysk og Falck har gjort det rigtig godt i Polen. De polske forbrugere har i kraft af velstandsstigningen også fået smag for smykker fra Pandora og sko fra Ecco.

På ambassaden er en af de vigtigste opgaver for os at bistå danske virksomheder på det polske marked. Og der kommer hver dag nye til. Vi bistår også i de tilfælde, hvor der opstår problemer, f.eks. som følge af ændrede rammebetingelser, som man senest så det i 2016 for landbaseret vindkraft. Generelt er billedet dog positivt, og der er plads til mange flere danske virksomheder på det polske marked. Mange af de løsninger, som danske virksomheder kan tilbyde inden for f.eks. energi, fødevarer, design og it, er efterspurgte, og den stigende købekraft betyder, at det ikke længere kun er prisen, der er afgørende.

Polen er både et nærmarked og et vækstmarked, og væksten ser ud til at fortsætte med uformindsket styrke i de kommende år. Og den gode nyhed er, at det ikke er for sent at blive en del af det polske mirakel. Ambassaden bistår gerne.

arrow Made in Bangladesh
06. august 2017 kl. 11:36 Opdateret: kl. 15:31
arrow Tysklands vigtige valg
02. august 2017 kl. 11:39 Opdateret: kl. 15:30
arrow Fra bistand til business - Tanzania et land i vækst
30. juli 2017 kl. 08:30 Opdateret: kl. 15:30
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?