30. juli 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er 16.000 km mellem Danmark og Australien, men ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er 16.000 km mellem Danmark og Australien, men ...
Opdateret 30. juli 2018 kl. 17:19
Ambassadøren har ordet - 30. juli 2018 kl. 08:19
Af Af Tom Nørring, ambassadør i Australien
arrow Læs også: Kan man være på fornavn med Jupiter?

Fra man sætter sig i flyet i Kastrup, til man lander i Sydney, går der mindst 24 timer. Australien er noget af det længste, man kan komme væk fra Danmark. Når det er dag i Australien, er det nat i Danmark - og omvendt. På trods af den store afstand og de mange tidszoner mellem os synes Australien alligevel på mange måder at være en af vore nærmeste naboer, blandt vore tætteste venner.

Og det betyder noget i en tid, hvor verden bliver stadig mere kompleks, stadig mere turbulent. Hvor de faste værdier og spilleregler, som vi i årtier har levet efter, som har været grundlaget for vort lille lands udvikling og vækst, nu synes at være under pres.

Brug for nære venner
Rigtig meget synes at være vendt på hovedet bare det sidste par år. Der er ridser i lakken i den internationale verdensorden. Med de udfordringer, som Danmark står overfor i en stadigt mere usikker og uforudsigelig verden, er det vigtigere end nogensinde, at vi kender vore venner - og holder os tættere til dem - også selv om vore venner ikke geografisk bor lige om hjørnet.

Netop på grund af sin geo­grafiske placering har Australien - og nabolandet New Zealand - naturligt altid gjort en dyd ud af at sikre et fast fodfæste i en verdensorden, båret af fælles værdier som demokrati, menneskerettigheder, ligestilling, frihandel, multilateralisme m.v. Denne tilgang blev yderligere understreget, da den australske regering sidste år vedtog en ny udenrigspolitisk strategi, som netop betoner disse værdier.

De værdier, som den australske regering har meldt ud som helt centrale for Australiens fremtid, er identiske med de værdier, vi i Danmark længe har stået på, og som vi fortsat værdsætter og forsvarer.

Det er lige præcis her, vi - uanset den geografiske afstand - befinder os i et virtuelt naboskab med Australien. Det knytter os tættere til hinanden.

EU og Australien
Heldigvis står Danmark ikke alene i ønsket om tætte forbindelser med Australien. Dette står ikke mindst klart, efter at EU netop har besluttet at indlede forhandlinger med Australien - og New Zealand - om en frihandelsaftale. Som vi ved, vil det ikke være nogen enkel proces. Det vil tage tid. Og det vil kræve kompromisvilje på begge sider. Der vil være behov for »give-and-take«. Men forståelsen er klar: en frihandelsaftale vil være til gavn for alle. Protektionisme og handelskrige er ikke vejen frem. Det er frihandel.

Nærmarked for Danmark
Ikke mindst for et lille land som Danmark, som i den grad er afhængig af eksport, er det vigtigt at holde fast i frihandelsprincippet. Det er vigtigt globalt. Og det er vigtigt i forhold til Australien.

Danmark har heldigvis et godt fodfæste på rigtig mange områder på det australske marked. Det, Danmark står for, og de varer og tjenesteydelser, vi leverer, er kendt på den anden side af Jorden. Det skal vi være glade for. Men det skal ikke få danske virksomheder til at hvile på laurbærrene. Vi kan gøre det endnu bedre. Australien er i høj grad mulighedernes land.

Men vi skal nok overvinde vores afstandsskræk. Vi er tætte på hinanden på holdninger og værdier. Vi forstår hinanden, taler samme sprog, har samme form for humor. Dette skal vi vide at udnytte.

Sydney Opera House er fortsat - sammen med kænguruerne - symbolet på Australien, som vi alle kender det. Operahuset står for godt design og høj kvalitet - netop hvad Danmark er kendt for. Og hvis vi holder os til arkitektur for et øjeblik er det dejligt at kunne konstatere, at Utzons operahus, som i år fejrer 45 år, ikke er en enlig svale. Netop i disse år skyder nye danske arkitektoniske perler op i selvsamme Sydney. Dels det nye Sydney Fish Market. Dels renoveringen af en af byens highrises AMP-bygningen, som tegner til at blive et nyt ikon i Sydney. Begge projekter er tegnet af arkitektfirmaet 3xN.

I det hele taget sker der rigtig meget i disse år i de største australske byer. De vokser, meget. Sydney er således projekteret til at have 6,4 millioner indbyggere i 2030 - mere end hele Danmark. Og for at håndtere de stigende indbyggertal i byerne, kigger Australien også til Danmark. Løsninger som vores rene badevand i kanalerne i København gør indtryk i Australien. Det samme gør andre innovative grønne og bæredygtige løsninger inden for vand, energi og affaldshåndtering. Også den danske cykelkultur imponerer.

Mens Australiens befolkningstal vokser, stiger antallet af ældre og kronisk syge patienter også. Det er det samme billede vi ser i Danmark. Australien søger løsninger inden for dette område, og Danmark har mange innovative løsninger inden for både ældreplejen og hospitalssektoren. Vi har på dette felt allerede et godt ry og et stærkt netværk i Australien. Men der er stadig masser af muligheder for danske virksomheder for at sætte deres aftryk hernede. Selv om Australien ligger langt væk, så deler vi det samme værdigrundlag, der siger, at vores ældre skal have et værdigt liv, og at alle har ret til et god helbred.

Endelig skal man ikke være blind for, at danske virksomheder, som kommer ind på det australske marked, også kan se det som en åbning til det stadigt voksende asiatiske marked.

Danske studerende og turister strømmer til Australien. De har overvundet deres afstandsskræk. Det bør danske virksomheder også gøre, for der er virkelig meget at hente.

arrow Med mere velstand følger mere affald
02. august 2018 kl. 13:55 Opdateret: kl. 13:55
arrow Det går ufatteligt godt i Norge
25. juli 2018 kl. 06:41 Opdateret: kl. 06:41
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?