25. juni 2021
Der er travlt som aldrig før hos PP Møbler, der holder til på Vestvej i Allerød: Den store interesse for designermøblerne betyder, at den gennemsnitlige ventetid er omkring et halvt år. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Der er travlt som aldrig før hos PP Møbler, der holder til på Vestvej i Allerød: Den store interesse for designermøblerne betyder, at den gennemsnitlige ventetid er omkring et halvt år. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vilde salgstal: Ordrebogen bugner som aldrig før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vilde salgstal: Ordrebogen bugner som aldrig før

PP Møbler har for tiden dobbelt så mange ordrer, som sit hidtidige topniveau. Møbelbranchen har generelt klaret sig pænt i det forgangne corona-år.

Allerød - 17. maj 2021 kl. 16:18
Af Anne-Mette Rasmussen

Da corona og nedlukningen kom til Danmark ringede telefonerne ikke i et par uger hos PP Møbler, som fremstiller nogle af de største danske møbelklassikere. Men så begyndte de at bimle og bamle som aldrig før.

- Vi havde 14 dage, hvor telefonerne ikke ringede overhovedet. Så gik der lidt tid, og så vendte det til det modsatte. I dag har vi flere ordrer i systemet, end vi nogensinde har haft. Vi har rigtig travlt, og der er meget stor efterspørgsel på det, vi laver. Vi er inde i en rivende udvikling, siger PP Møblers administrerende direktør Kasper Holst Pedersen, der næsten ikke tror sine egne øjne, når han kigger i ordrebogen for tiden.

- Det er en eftertrykkelig fremgang. Vi har dobbelt så mange ordrer nu, som det, der tidligere var vores højeste niveau. Det er ret vildt. Vi føler os nærmest væltet af en tsunami, men det er jo vidunderligt, siger han.

Må ansætte flere

PP Møbler har ordrer til mere end et halvt års produktion, og det betyder, at virksomhedens leveringstid i øjeblikket i gennemsnit er omkring et halvt år. For man kan ikke hundse med de møbelklassikere, virksomheden laver.

- Vi har jo i sagens natur en begrænset kapacitet, Det tager nu engang den tid, det tager at polstre en Bamsestol eller at lave træarbejdet på The chair. Derfor er det svært for os bare lige at øge produktionen i forhold til den øgede efterspørgsel, og det giver længere ventetider, siger Kasper Holst Pedersen.

Virksomheden gør dog, alt hvad den kan for at optimere de steder, hvor det kan lade sig gøre. PP Møbler har blandt andet investeret i en række forbedringer af værkstedet, hvor der er blevet rokeret om for at skabe mere arbejdsplads og ligeledes investeret i flere maskiner. Derudover er medarbejderstaben også vokset.

- I øjeblikket ansætter vi løbende håndværkere. Det er både snedkere, polstrere og flettere. Vi har i hvert fald ansat syv-otte nye i løbet af det seneste år. Det er en stigning på omkring 10 procent. Vi har også investeret i en cnc-maskine, som kan lave fuldautomatiseret fræsearbejde. Den kan løse nogle af de kedsommelige og ukomplicerede opgaver, som vi før skulle bruge manuelt arbejde på i forhold til tusindvis af komponenter, fortæller den administrerende direktør.

Pæne tal

PP Møbler er ikke den eneste møbelvirksomhed, der har oplevet fremgang i 2020. Det er efter et dyk, lige da corona ramte, generelt gået godt for de virksomheder, som primært sælger til private.

- Der kom gang i salget igen. Rigtig mange har haft en god sommer og et godt efterår, og det endte med, at en del af møbelbranchen er kommet ud af 2020 med pæne tal, siger Hanne M. Sundin, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien under Dansk Industri.

Hun mener, at forklaringen på det gode salg sandsynligvis er, at danskerne med de udbetalte feriepenge har haft flere penge mellem hænderne, samtidig med at mange af de ting, de plejer at bruge penge på, ikke har været mulige.

- Møbler til private har generelt været efterspurgt. Man har siddet derhjemme og ikke kunnet komme på ferie. Og så har man fået lyst til at kigge på den stol, man længe har ønsket sig, men ikke har fået købt, fordi man også ville andre ting. Nu er det så blevet den ting, nogle har gjort. Vi kan også se, at mange har valgt at købe køkkener, siger hun.

I forhold til PP Møblers produkter, mener Kasper Holst Pedersen, at det er også er noget andet, der spiller ind i forhold til købelysten.

- Jeg tror, det handler om, at folk bliver mere bevidste om bæredygtighed. Flere og flere vil faktisk gerne købe et produkt, der er ordentligt, mens det i 80'erne og 90'erne lå lidt tungt med at tale om ting som håndværk og kvalitet, siger han.

Grund til at være glad

Mens de virksomheder, der sælger møbler til private, har klaret sig godt igennem det forgangne corona-år, ser det anderledes ud for dem, der har bygget deres forretning på kontraktsalg.

- Man skal lægge mærke til, at corona har haft forskellig effekt forskellige steder i branchen. Det afhænger meget af, hvilke kunder man har, og de virksomheder, der primært lever af store ordrer til for eksempel hoteller, har haft et meget hårdt år, det er klart, siger Hanne M. Sundin, som er spændt på at se, hvad der sker i forhold til eksporten.

- Der har vi ikke set konksekvenserne for alvor endnu, og der er flere ting, som spiller ind. For eksempel hvilken retning den nye administration i USA sætter, og hvad Brexit kommer til at betyde for salget til Storbritannien, siger hun og påpeger, at mangel på materialer og stigende råvarepriser samtidig er en kæmpe udfordring for møbelbranchen i øjeblikket.

- Vi er forsigtigt positive på branchens vegne. Solen skinner, men der er også skyer på himlen i form af materialemangel og dyrere råvarer. Og så er der den ubekendte faktor i forhold til eksporten, for vi vil jo også rigtig gerne have de danske designklassikere ud i verden. Så jeg sidder ikke bare med armene over hovedet og synes, alt er godt. Men der er grund til at være glad på rigtig mange møbelvirksomheder i Danmark.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?