25. juni 2021
- Jeg håber, at nogle af de mennesker, der laver kopimøbler selv vil finde på noget at lave og dyrke håndværket, for det er der fremtid i. Det er der ikke i kopierne, siger administrerende direktør i PP Møbler Kasper Holst Pedersen, som her står ved en Kina-stol. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

- Jeg håber, at nogle af de mennesker, der laver kopimøbler selv vil finde på noget at lave og dyrke håndværket, for det er der fremtid i. Det er der ikke i kopierne, siger administrerende direktør i PP Møbler Kasper Holst Pedersen, som her står ved en Kina-stol. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tyrkiske kopistole ender i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tyrkiske kopistole ender i retten

Kopier af PP Møblers designklassikere af for eksempel Hans J. Wegner er ikke et særsyn. De fleste af kopierne kommer fra Kina.

Allerød - 06. maj 2021 kl. 17:44
Af Anne-Mette Rasmussen
arrow Læs også: Når verdens fedeste møbler forveksles med sjuskede kopier

Kasper Holst Pedersen er administrerende direktør og tredje generation i familiefirmaet PP Møbler. Siden 1953 har møbelsnedkeriet fremstillet danske møbelklassikere med håndværket i højsædet på værkstedet i Allerød.

På den anden side af jorden, i Kina, bliver der fremstillet kopier af nogle af de ikoniske møbler under helt andre forhold, og det sker i højere grad, at PP Møbler støder på kopierne.

- Der er altid blevet lavet kopier, også da Wegner selv levede. Nogle af kopierne dengang var meget mere nærgående og flotte. Det er de ikke i så høj grad i dag, men til gengæld er mængden meget større. Så det er et problem, vi bliver konfronteret med oftere og oftere, siger Kasper Holst Pedersen og tilføjer:

- Jeg vil egentlig helst koncentrere mig om det, vi laver her, og ikke tage mig af det. Men jeg kan alligevel heller ikke se mig ud af det, fordi det påvirker markedet og måske endda folks opfattelse af kvalitet. Så vi tager os af det.

Restaurant med kopier

Virksomheden prøver altid først og fremmest at gå i dialog, når den bliver gjort opmærksom på kopier.

- Det er altså ulovligt at kopiere i vores samfund. Derfor opsøger vi de involverede og prøver at appellere til, at vi finder en løsning sammen. Det fungerer for det meste, fortæller Kasper Holst Pedersen.

Men nogle gange er dialog ikke nok, og det udvikler sig til en decideret retssag. Sådan er det blandt andet gået i sagen om en jysk restauratør, der møblerede sin restaurant med kopier af Hans J. Wegners stol 503, også kendt som »The chair«. Stolene havde han importeret fra Tyrkiet.

Sagen kommer for retten den 20. maj.

- Det er forbudt at fremvise kopier, alligevel ville restauratøren ikke fjerne stolene fra sin restaurant. Derfor følte vi os tvunget til at gå videre, ellers ville det være at acceptere, at folk kopierer de ting, vi laver. Vi har både et ansvar overfor Wegner-familien og overfor faget. Vi bliver nødt til at kæmpe for det danske håndværk, siger direktøren og uddyber:

- Træ er et fantastisk materiale, og viden om materialet kræver dygtige håndværkere. Har vi ikke længere håndværksproduktion i Danmark, har vi heller ikke den viden og kan ikke udvikle nye produkter. Vi prøver altid at få de dygtigste snedkere her til PP Møbler. Det kræver, at man giver en ordentlig løn. Sådan er det bare ikke mange andre steder i verden. Man kan nok stille spørgsmålstegn ved, om de for eksempel i Kina vil kæmpe for både arbejdernes vilkår og for bæredygtighed i produktionen. Det er det, der er de ret alvorlige konsekvenser, hvis vi overgiver os til kopierne.

Bamses knækkede ben

Kopierne dukker op med jævne mellemrum. I de fleste tilfælde er det toldmyndighederne, der informerer PP Møbler om dem, fordi de har snuppet nogle kopi-møbler i tolden. Men det værste eksempel på en kopisag, som Kasper Holst Pedersen kan komme i tanke om, henvendte en privat person sig med.

Det var en amerikansk kvinde, som for år tilbage ringede til PP Møbler og klagede over, at det ene ben var faldet af hendes Bamsestol - en anden af Wegners møbelklassikere.

- Vi måtte sige til hende, at det ikke kunne lade sig gøre med vores stol, for benet går hele vejen op til armlænet. Så der måtte være tale om en kopi, fortæller Kasper Holst Pedersen.

- Og hun blev ked af det, for hun havde jo betalt 15-20.000 kroner for stolen og troede rent faktisk, at hun havde købt en original. Det er ret trist at være vidne til.

En original Bamsestol ville dengang have kostet omkring 100.000 kroner. I dag skal man af med i hvert fald 135.000 kroner for at kunne have den originale Bamsestol stående i stuen.

Kriminelle bagmænd

Maria Fredenslund er direktør i RettighedsAlliancen, som er en nonprofit interesserorganisation. Den havde til at begynde med fokus på film- og musikbranchen, men i dag fylder også designkopier meget.

RettighedsAlliancen arbejder blandt andet målrettet på at komme bag om distributionen af kopi-design, som ofte sker via udenlandske hjemmesider.

- Vi arbejder rigtig meget med at finde ud af, hvem der står bag de hjemmesider og få stoppet det der. Et andet fokus-område er at afskære adgangen til de platforme, hvorfra man kan købe replika-design. Det kan vi gøre ved med domstolenes hjælp at blokere siderne. Derudover er det også en politiopgave, og der er kommet en it-taskforce hos bagmandspolitiet, der arbejder med det her, siger Maria Fredenslund.

Hun understreger, at kampen imod kopierne må kæmpes i fællesskab.

- Der er ikke én løsning. Det er kombinationen af at få afskåret trafikken så meget som muligt ved at blokere hjemmesiderne, samt et politi der er i stand til at skride ind overfor kriminelle bagmænd. Og så kræver det samtidig en masse oplysningsarbejde rettet imod forbrugerne, så de forstår, hvorfor det her er ulovligt, siger hun.

arrow Hver femte har planer om at købe kopi-design
06. maj 2021 kl. 07:46 Opdateret: kl. 21:52
arrow Danskerne elsker designkopier
06. maj 2021 kl. 04:00 Opdateret: kl. 21:34
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?