2. juli 2020
Landsforeningen har Bygnings- og Landskabskultur har sendt en indsigelse, hvori den opfordrer meget kraftigt til, at planerne om at rive Dæmpegård ned droppes. Foto: Kristoffer Schmidt
Landsforeningen har Bygnings- og Landskabskultur har sendt en indsigelse, hvori den opfordrer meget kraftigt til, at planerne om at rive Dæmpegård ned droppes. Foto: Kristoffer Schmidt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Støtte til nedrivningstruet gård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Støtte til nedrivningstruet gård
Allerød - 30. juni 2020 kl. 17:08
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur opfordrer i en indsigelse til Allerød Kommune kraftigt til, at Dæmpegård bevares, selvom ejeren, Naturstyrelsen, ønsker at rive den gamle gård ned.

»I anledning af sagen vedrørende Dæmpegårdens fremtid, foranlediget af Naturstyrelsens anmodning om tilladelse til nedrivning, vil vi hermed slå til lyd for bevaring af Dæmpegården, forstået som det samlede bygningsanlæg, hvoraf de fleste elementer stammer tilbage fra sidst i 1700-tallet, da ejendommen blev opført som skovridergård«.

Sådan skriver Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur i en indsigelse til Allerød Kommune. Indsigelen er underskrevet af Helge Torm, der er formand for foreningens frednings- og bevaringsudvalg.

Han skriver endvidere, at ejendommen er et bygningsmæssigt udtryk for den skovreform, der blev indledt i Nordsjælland i 1760'erne. I spidsen for den stod fremsynede forstfolk.

»Da den også er en af de ældst bevarede skovridergårde i landet i det hele taget, har bygningerne med de nære omgivelser ikke bare historisk værdi på det lokale niveau, men må anses for at have endog national betydning«, skriver han.

Landsforeningen opfordrer til, at kommunen overvejer et paragraf 14-forbud.

»I betragtning heraf skal vi appellere til, at der gøres alt for at redde skovridergården fra udslettelse, om nødvendigt ved i første omgang nedlæggelse af paragraf 14-forbud, således at der gives tid til at udarbejde bevarende planbestemmelser for ejendommen«, står der i indsigelsen.

Foreningen konstaterer dog, at det bedste vil være, hvis staten og kommunen kan enes om en løsning, som sikrer ejendommen en forankring i lokalsamfundet.

»For uden en vedvarende interesse for og nok så vigtigt også brug af bygningerne, vil de ikke kunne overleve«, lyder det.

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur stiller sig i øvrigt til rådighed med hjælp og gode råd.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?