18. november 2018
Pølsevognen ved grusgraven er madstedet for dem, der kører uden om Vassingerød. Charlotte Wermundsen serverer.
gallery icon

Se billedserie

Pølsevognen ved grusgraven er madstedet for dem, der kører uden om Vassingerød. Charlotte Wermundsen serverer.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stedet blev kaldt for Sibirien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stedet blev kaldt for Sibirien
Allerød - 24. juli 2015 kl. 07:07
Af Niels Idskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vassingerød røg under radaren i 2007, da indbyggertallet gled ned under 200. Men byen er der stadig et og andet sted, og der er i hvert fald gang i pølsevognen ved grusgraven, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det var i 2007, at Vassingerød mistede status. Indbyggertallet var nået under de 200, og dermed mistede man retten til at kalde sig by. Gørslev, Damsholte, Fladen og Sønder Dråby hed nogle af artsfællerne i den omfattende proces, der handler om afvandring fra land til by.

Endnu før århundredskiftet - i 1999 - kunne Danmarks Statistik melde, at Vassingerød rummede 241 indbyggere, men det var altså også kun lige over »spærregrænsen.« Her var Vassingerød, som i parentes bemærket endnu ikke den dag i dag har mistet selve byskiltet, i kategori med andre sjællandske småbyer som Høsterkøb og Vridsløse med hhv 222 og 201 indbyggere.

Men selvfølgelig er der liv i Vassingerød. Det gælder bare om at finde det. Et gammelt journalistisk trick, der tages i brug, når magthaverne er på sommerferie eller på anden vis svære at få i tale, handler om at opsøge taxachauffører og pølsemænd.

Da Vassingerød ikke har nogen bymidte, nogen større holdeplads, samlingssted eller lignende, er det kun pølsevognen tilbage. Navnet er Charlotte Wermundsen, og hendes vogn står på Stensøvej ved Grusgaven. Hun driver også Lynge Grill & Smørrebrød, som der står på bilen ved pølsevognen, der har »overlevet« mod alle odds. Sådan set udefra.

De første kunder står parat til morgenmand kl. seks, men der bliver til gengæld også lukket kl. 15, når frokosten med en kop kaffe er røget ned. Og der er kun åbent på hverdage. Der er tale om et spisested fortrinsvis for dem, der passerer ad Nymøllevej.

- Vi har haft pølsevognen i 15 år. Der kommer altid folk forbi, siger Charlotte Wermundsen, og man behøver ikke være der længe for at løbe ind i håndværkere, Falck-reddere og andre bilister i arbejdskøretøjer. Plus en enkelt lokal pensionist, Hans Hornsleth ovre fra Nymølle. Han nyder en lun frikadelle fra pølsevognens righoldige frokostudvalg af lune retter såvel som smørrebrød.

- Vassingerød. Det er det, som vi tidligere kaldt for Sibirien. Hvorfor? Fordi det lå udenfor lovs land og ret. Det var først engang midt i halvfjerdserne, at der kørte busser herud, siger den 75-årige tidligere driftsleder, som har boet i området, men altså ovre i Nymølle, fra før den tid.

Der er ikke andet for, men vi må ned til der, hvor der er villaer og parcelhuse. Det kunne være Bøgevang, og gaden, som tidligere hed Stationsvej, rummer da også over et halvt hundrede huse pænt omkranset af det grønne.

Meget liv i gadebilledet er der ikke. Men Jens Bjerrum, der er relativ ny borger i Vassingerød, har et tip eller to. Først peger han på den flotte røde bygning foran os. Her var der indtil for ca. 50 år siden tog, der kørte forbi. Stationsbygningen er nu en villa med carport og naturhave, hvor tidligere sporene på Slangerupbanen gik. Der er ingen hjemme denne dag - hverken foran eller bagved på den gamle perron.

Slangerupbanen blev indviet i 1906, der kørte tog fra Farum til Slangerup med stationer i bl.a. Vassingerød og Lynge, og den blev nedlagt i 1954.

Jens Bjerrum mener, at Niels Erik Nielsen måske kan berette om det gamle Vassingerød. Vi finder ham i haven længere nede ad Bøgevang, som han fra sin første tid i byen husker som en gade med masser af kastanjetræer på begge sider, nærmest som en tunnel, siger han.

- Jeg har kun boet her siden 1966, så jeg er tilflytter, siger den 80 år gamle tidligere entreprenør- og mureransatte med svag vendelbo-accent. Han flyttede til Sjælland, fordi jobbet var her. Han husker dengang i tresserne, da man endnu kunne se sporene af det tog, der satte Vassingerød på landkortet. Det kort, som byen nu næsten er forsvundet fra.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk