15. januar 2021
Slagterhjørnet på M.D. Madsensvej 1, som det ser ud anno 2020. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Slagterhjørnet på M.D. Madsensvej 1, som det ser ud anno 2020. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Slagterhjørnet« blev Lillerøds første højhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Slagterhjørnet« blev Lillerøds første højhus
Allerød - 11. juli 2020 kl. 06:53
Af Anne-Mette Rasmussen

Fire historiske bygninger er i den kommende lokalplan for bymidten udpeget som bevaringsværdige. I en sommerserie fortæller vi i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv for Allerød Kommune de fire bygningers historie. Serien begynder i dag med »Slagterhjørnet« på M.D. Madsensvej 1

Ifølge Lokalhistorisk Arkivs (LAFAks) optegnelser blev ejendommen på M.D. Madsensvej 1 opført i 1938.

Det var ejendomshandler og bankbestyrer i Landbobanken Melchior Christensen, der fik huset bygget på grunden. Han købte den af Lillerød Kro, der lå lige ved siden af.

Bygningen var bemærkelsesværdig, fordi den var Lillerøds første bygning i tre etager. Melchior Christensen boede selv på førstesalen.

Melchior Christensen var kommet til Lillerød omkring århundredskiftet og drev gården Sandholmgård i Horsemosen. Han solgte en del af gårdens jord til søfartschef Vilhelm Heise, der udstykkede de mange grunde på Bakkevej, Sandholmvej og Heisesvej.

Melchior Christensen udstykkede senere sammen med slagtermester Christensen jorden fra Horsemosegård, der blev til Nyvej og Melchiorsvej. Sidstnævnte var opkaldt efter ham selv.

Han var i det hele taget en driftig mand og var således også med til at stifte Hillerød Landbobank, som han ledede igennem mange år. Han sad desuden i bankens repræsentantskab og bestyrelse, ligesom han var med i flere andre udvalg og bestyrelser.

Han var formand for Lillerød-Blovstrød Grundejerforening, som han var med til at stifte. Og han havde en stor andel i, at Lillerød fik sit eget posthus og sin egen betjent. Som om det ikke var nok, var han også med til at stifte Lillerød Vandværk, som han i en årrække var kasserer for.

Ved sin død i 1955 var han »uden tvivl byens mest kendte mand«, som der stod i hans nekrolog i Frederiksborg Amts Avis.

I nekrologen stod der videre: »At omtale Melchior Christensens levned nu ved hans død, vil næsten være det samme som at fortælle et kapitel af Lillerød bys historie«.

Bygningen på M.D. Madsensvej 1 er kendt som »Slagterhjørnet«, fordi der lige siden de første år i 1930'erne har været slagterforretning i stueetagen.

Senest er det Slagter Rieck, der har regeret i lokalerne, som han i 1999 overtog efter den legendariske slagter Frantz i 1999.

Tilfældet vil i øvrigt, at det præcis i dag er Slagter Riecks sidste åbningsdag. Jan Rieck har solgt butikken og overdrager nøglerne til den nye ejer, Lars Thomsen, den 1. august. Indtil da holder slagteren sommerferielukket.

Ejendommen, som slagteren er en fasttømret del af, står stadig stort set, som da den blev bygget.

Den er en markant bygning ved stationen og Øen, og af den oprindelige bebyggelse på M.D. Madsensvej er den det sidste tilbageværende rødstenshus med tegltag.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?