23. april 2019
Snigskytterne i Livgardens 1. Bataljon trænede torsdag som nogle af de første på de nye skydebaner. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Snigskytterne i Livgardens 1. Bataljon trænede torsdag som nogle af de første på de nye skydebaner. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skydebaner ombygget for 37 mio.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skydebaner ombygget for 37 mio.
Allerød - 11. august 2018 kl. 01:21
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En stålkonstruktion med lydbafler af rockwool holdt på plads med fuglenet og trådnet over Sjælsø Skydebaner skal dæmpe lyden fra de mange skud, der bliver affyret, når Den Kongelige Livgarde træner.

Torsdag formiddag blev skydebanerne officielt genåbnet, efter at de har været delvist lukket siden 2014 og kun brugt en gang om ugen på grund af naboklager over støj.

I 2015 klagede naboer over, at Allerød Kommune havde givet en landzonetilladelse, der gjorde den nye ståloverdækning mulig. I 2016 gav Natur- og Miljøklagenævnet dog kommunen ret og underkendte dermed naboernes klager.

Stålkonstruktionen er den første af sin art i Danmark og projektet har i alt kostet 37 millioner kroner. Ideen er kommet fra Tyskland, fortalte vicedirektør i Forsvarets Ejendomsstyrelse, Torben Gade i sin tale:

- I 2008 var Sjælsø en del af de skydebaner, som vi så på skulle moderniseres. Vi boksede meget med de skydebanesystemer, som vi kendte på det tidspunkt. Det var typisk volde og skærme. Jordvoldene skulle her have været 18 meter høje, og det havde givet nogle voldsomme indgreb i den flotte natur ned mod Sjælsø. Derfor begyndte vi at snakke om andre løsninger, og vi rejste rundt i Europa og så på forskellige løsninger, sagde Torben Gade.

Støj sænket 14 decibel
Jordvolde ville kun have givet en mindre sænkning af lyden, men med stålkonstruktionen er det lykkedes at dæmpe lyden med 14-15 decibel, fortalte Børge Hansen, der er projektleder i Forsvarets Ejendomsstyrelse.

- Vi har overdækket 16.000 kvadratmeter, og nu skal vi i gang med at måle effekten af støjdæmpningen i forhold til investeringen, sagde Børge Hansen.

Den Kongelige Livgardes øverste chef, oberst Mads Rahbek, indtog talerstolen med ordene:

- Her ser I en glad regimentschef, der har fået en ny skydebane. Den har vi ventet på længe, sagde han, inden han fortsatte mere alvorligt:

- Hvis man skal uddanne soldater i Danmark, så skal man bruge øvelsesterræn og skydebaner. Hvis ikke man har det, er det rigtig svært at uddanne soldater, og det er rigtig svært at forklare og forsvare, at man skal have en kaserne. Det her er strategisk ufatteligt vigtigt for den her garnison. Vi har været lukningstruet ved forrige forlig, og det her er med til at cementere, at kommunens næststørste arbejdsplads faktisk bliver i kommunen- også i fremtiden, sagde han.

Spildtid i busser
Over 1000 værnepligtige og 500 fastansatte øver sig på banerne ved Sjælsø, og i fire år er soldaterne kørt med busser til Jægerspris, Slagelse eller Vordingborg for at træne.

- I drømmer ikke om, hvad vi har brændt af af dieselolie i de her år for at køre soldaterne til andre skydeterræner, og hvad vi har spildt af tid, fordi vi ikke kunne skyde her, sagde Mads Rahbek og fortsatte:

De værnepligtige skal gennem en fire måneders uddannelsesperiode, før de kommer ind i vagtkompagniet, hvor de skal gå vagt. De skal være gode til deres håndværk. I gamle dage var det måske nok lidt til pynt at gå vagt, men med terrortruslen, som den er i dag, er det sådan, at de skal kunne deres håndværk, og det kan de kun lære ved at bruge de faciliteter, vi har, nemlig øvelsesterræn og skydebane.

Han understregede, at Livgarden ikke ønsker at være til gene for naboerne, og at han håber at have en fredelig sameksistens med dem.

Han er sikker på, at den nye stålkonstruktion vil være en salgsvare på længere sigt, fordi andre skydebaner står i samme situation med støj i forhold til naboer.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede