21. september 2021
Klatretræet i Blovstrød står i dag ubrugt hen, men kan gå hen og blive base for en ny skovbørnehave. Foto: Martin Stokkebro Moestrup
gallery icon

Se billedserie

Klatretræet i Blovstrød står i dag ubrugt hen, men kan gå hen og blive base for en ny skovbørnehave. Foto: Martin Stokkebro Moestrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skovbørnehave igen i spil i Blovstrød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skovbørnehave igen i spil i Blovstrød
Allerød - 28. juli 2021 kl. 11:45
Af Martin Stokkebro Moestrup

Allerød Kommune forventer at have for få pladser til kommunens voksende antal børn i daginstitutionsalderen over de kommende år. Kommunen har regnet på det og forventer en manglende kapacitet på 34 vuggestuepladser (0-2-årige børn) og 54 børnehavebørn (3-6-årige børn) allerede til næste år. I årene derefter forventes pladsbehovet blot at stige endnu mere.

Derfor er forvaltningen i øjeblikket i gang med at arbejde på et udspil til handlemuligheder, som medlemmerne af børne- og skoleudvalget skal tage stilling til på deres møde i august.

En af de muligheder, der er i spil, er at etablere en skovbørnehave med base i den nu nedlagte institution Klatretræet på Græsmarken 4 i Blovstrød Klatretræet blev nedlagt i forbindelse med etableringen af de to nye institutioner Bøgelunden og Pilelunden, der tilsammen udgør Blovstrød Børnehus.

Ikke størst pladsmangel i Blovstrød

"Det vil være en gevinst med en kommunal skovbørnehave i Blovstrød. Udfordringen ligger i, hvor i kommunen tilflytterbørnene og deres familier flytter til. Forslaget om Blovstrød skyldes også, at det er der, der er nogle kommunale lokaler ledige," siger SF's Nikolaj Bührmann, formand for børne- og skoleudvalget.

Formanden refererer her til, at det ifølge forvaltningens oplæg til sidste møde i udvalget er i henholdsvis midtbyen i Lillerød og i Lynge, at pladskapaciteten er udfordret. Her er der behov for mere plads allerede til efteråret, mens man i det føromtalte Blovstrød Børnehus derimod stadig har kapacitet.

Et voksende børnetal kan føre til oprettelsen af en skovbørnehave i Blovstrød. Arkivfoto: Allan Nørregaard

Privat forsøg gik i vasken

En genibrugtagning af lokalerne ved Klatretræet som skovbørnehave i Blovstrød kan derfor i princippet betyde Lillerød- og Lynge-børn i Blovstrød, selv om skovbørnehave-muligheden formentlig også vil skabe stor lokal interesse - det så man i hvert fald sidste år, hvor det private initiativ Blovstrød Skovbørnehave, der dog ikke blev til noget, mødte stor opbakning blandt forældre.

Pasningssituationen kompliceres i øvrigt yderligere af, at godt 35 børn måtte rykke til institutioner uden for Blovstrød, da de mange boliger i det nye Blovstrød blev bygget, og de nye beboere flyttede ind, inden de to nye store institutioner i Blovstrød Børnehus blev bygget. Forældrene til disse børn er blevet tilbudt at flytte deres børn til Blovstrød Børnehus, men det er de færreste, der har sagt ja til denne mulighed.

"Som kommune kan vi ikke gøre andet end at tilbyde det. Men hvis forældrene bliver glade for der, børnene er landet, har de måske ikke lyst til at flytte dem. Det kan også være, at nogle venter til overgangen fra vuggestue til børnehave," siger Nikolaj Bührmann.

Vil udvide institutionerne

I første omgang, og for at dække behovet til efteråret, har kommunen mulighed for at udvide de fysiske rammer på dens allerede eksisterende institutioner. På den måde kan man, ifølge forvaltningen, skabe 23 ekstra vuggestuepladser og 59 ekstra børnehavepladser og dermed sikre nok pladser frem til midten af næste år.

Det er dermed for at dække behovet fra medio 2022 og frem, at en skovbørnehave i Blovstrød kommer i spil - og det er kun én ud af flere handlemuligheder, som forvaltningen forventes at bringe frem som muligheder over for politikerne. Decideret nybyggeri og udvidelse af Børnehuset Firkløveret i Lillerød og Børnehuset Molevitten i Lynge er blandt de andre.

Udfordring at finde personale

De ekstra børn puster desuden til en svær situation på personalefronten, som allerede udfordrer Allerød og resten af landet: Der mangler uddannede pædagoger og pædagogiske assistenter, og de nyeste nationale tal fra optaget på pædagoguddannelserne viser, at optaget falder, siger Nikolaj Bührmann.

Ifølge formanden for børne- og skoleudvalget, Nikolaj Bührmann (SF), bliver det en udfordring at finde personale, der kan passe det stigende antal børn. Foto: Allan Nørregaard

"Tilflytningen til Allerød er heldigvis stor. Bekymringen med de ekstra børn går på, om vi kan få personale nok. Men det er noget alle kommuner bakser med. Derfor skal vi bruge alle gode kræfter på at uddanne mennesker. De gode pædagogmedhjælpere skal uddannes til pædagoger eller pædagogiske assistenter, lige som at man kan tilbyde sporskifte til arbejdsløse akademikere," siger børne- og skoleudvalgsformanden.

Synes du, at kommunen er der for dig?