26. oktober 2021
De kommende tre dage kan du benytte dig af den unikke mulighed for at slå dig ned i Wegners ikoniske Bamsestol og mange andre af arkitektens designklassikere på Allerød Bibliotek. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

De kommende tre dage kan du benytte dig af den unikke mulighed for at slå dig ned i Wegners ikoniske Bamsestol og mange andre af arkitektens designklassikere på Allerød Bibliotek. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så godt har du aldrig før siddet på biblioteket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Så godt har du aldrig før siddet på biblioteket

En lang række af de stole, som Hans J. Wegner har tegnet, og det lokale møbelsnedkeri PP Møbler har fremstillet, kan de kommende dage ses og siddes i på Allerød Bibliotek.

Opdateret 04. juni 2021 kl. 10:24
Allerød - 04. juni 2021 kl. 06:49
Af Anne-Mette Rasmussen

- Jeg har glædet mig til at sige det her i to år: Udstillingen er åben. Jeg håber, I vil nyde den, sagde bibliotekschef Annette Wolgenhagen Godt, da det torsdag efter forberedelsestid og coronaforsinkelse endelig blev tid til at åbne bibliotekets udstilling om dansk møbeldesign tegnet af Hans J. Wegner og fremstillet af PP Møbler.

Udstillingen rummer en lang række af Wegners ikoniske stole. I flæng kan nævnes The chair, Bamsestolen, Påfuglestolen, Cirkelstolen og Flaglinestolen.

På udstillingen kan man også se den helt nye taffelstol, som dronning Margrethe fik overrakt sidste år. Den er ligeledes lavet på PPs møbelsnedkeri på Vestvej, men er tegnet af Søren Ulrik Petersen.

Fælles for stort set alle stolene på udstillingen er det, at man godt må sidde i dem.

Det er en ære

Fra alle sider var der begejstring over, at udstillingen har kunnet lade sig gøre. Ikke mindst møbelsnedkeriet selv.

- Det er en meget stor ære for os at byde velkommen til denne udstilling. Og det er en særlig ære at kunne vise borgerne her i byen, hvad det er, vi går og laver, sagde PP Møblers direktør Kasper Holst Pedersen, der er tredje generation i familievirksomheden.

- Værkstedet blev etableret i 1953, og dengang var vi et af mange møbelsnedkerier i Danmark. Vi var et af de små, og der var mange større værksteder, vi så op til. De er allesammen væk i dag, fortalte han.

For i en lang årrække var snedkeriernes håndlavede kvalitetsmøbler ikke i høj kurs.

- I dag går det heldigvis bedre end nogensinde. Verden har fået øjnene op for, at det med at lave noget, der er ordentligt. det er alligevel lidt interessant, sagde Kasper Holst Pedersen, som afslutningsvis gav dronningens nye taffelstole et par ord med på vejen.

- De er helt særlige, og de var ikke mindst min bedstefars (medstifter af PP Møbler Ejnar Pedersen, red.) fortjeneste. Han har kæmpet for at få skiftet de gamle taffelstole ud siden 80'erne. »Det er noget møg at byde folk velkommen i sådan nogle stole, som man ikke sidder særlig godt i«, sagde han dengang, lød det fra det stolte barnebarn.

13-årig med høvlbænk

I sin tak til de mange, der havde været med til at gøre udstillingen mulig, fremhævede Annette Wolgenhagen Godt blandt andet 13-årig Gustav Alexander Bisgaard Jensen. Han meldte sig nemlig på banen, da biblioteket efterlyste en høvlbænk til brug i det arbejdende værksted, der også er en del af udstillingen.

Gustav var også inviteret med til åbningen i går, og det var han ganske godt tilfreds med.

- Jeg synes, det er sjovt, at min lille høvlbænk kan komme med i sådan en udstilling, sagde han.

Bænken købte han, da han var 10-11 år, og den står til daglig hjemme på hans lille værksted, hvor han hygger sig med at lave fuglekasser og skærebrætter.

Borgmester Karsten Längerich bemærkede i sin tale, at Allerød ikke er et ubetydeligt sted i møbeldesignets historie.

- Resultaterne kan ses og nydes mange steder, og blandt andet Obama og Kennedy har siddet i stole fremstillet på Vestvej, sagde han.

Forfatter-talk

I forbindelse med åbningen af udstillingen læste forfatteren Lone Hørslev sit digt om The chair op. Det var skrevet specielt til lejligheden. En anden forfatter, Knud Romer, fabulerede over emnet stole, som bragte ham vidt omkring.

De to kan opleves igen lørdag klokken 12.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?