18. oktober 2019
Personalet på plejecentrene bør få efteruddannelse i at tilberede maden fra MAD til hver DAG ude på centrene. Men kommunerne er presset på økonomien. 

Foto: Allan Nørregaard
Personalet på plejecentrene bør få efteruddannelse i at tilberede maden fra MAD til hver DAG ude på centrene. Men kommunerne er presset på økonomien. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plejepersonale mangler uddannelse i madtilberedning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plejepersonale mangler uddannelse i madtilberedning
Allerød - 14. maj 2019 kl. 15:44
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Plejepersonalet på kommunens plejecentre er ikke godt nok klædt på til at tilberede og servere den mad, som plejecentrene får fra storkøkkenet MAD til hver DAG.

Det mener Olav B. Christensen (V), der på seneste møde i Sundhed, Velfærd og Beskæftigelsesudvalget tog emnet op. Olav B. Christensen havde bedt om at få en sag på udvalgets dagsorden, da han også sidder i bestyrelsen for MAD til hver DAG. Bestyrelsen er netop blevet forelagt resultaterne af en workshop udført af BDO, der har afdækket problemstillingerne ved tilberedning og selve måltidsoplevelsen ude på centrene.

- Slutresultatet er jo ikke bedre end det, der bliver gjort i sidste led, uanset hvor godt råmaterialet er. Derfor er man afhængig af det personale, der er med til at tilberede maden. Personalet har vidt forskellige forudsætninger, og det vil sige, at de i nogle tilfælde har dårlige forudsætninger for, at borgerne får en rigtig god måltidsoplevelse. Kender personalet til dansk måltidskultur? Hvad er det for retter, der lige lægges lidt kruspersille ovenpå, og hvad er det for retter, der hører rødbeder til? Det er tit småting, det drejer sig om, siger Olav B. Christensen og tilføjer:

- Det er min klare opfattelse, at det er noget rigtig godt mad, der bliver lavet i »MAD til hver DAG«. Udgangspunktet er rigtig godt, men nogle steder er der behov for efteruddannelse og en standardisering af tilberedningsudstyret, for det er også forskelligt fra plejehjem til plejehjem, hvad man har til rådighed, siger han.

Ifølge Helle Thyge, der er driftschef hos MAD til hver DAG, der er et samarbejde mellem Hillerød, Frederikssund, Allerød, Albertslund og Halsnæs kommuner, er problemet generelt for hele Danmark.

- Problemet er, at det sidste led bliver nedprioriteret alle steder, uanset hvilket slags køkken man har. Det handler om, at det sidste led er så afgørende, og det er ikke altid kostfagligt personale, der står med det. Det er oftest plejepersonale. Jeg er sikker på, at de, der står med det, gør alt, hvad de kan for at løse opgaven, men nogle gange kan de være i tvivl, siger Helle Thyge, der mener, at problemet især skyldes, at kommunerne har et større og større ressourcepres.

Olav B. Christensen erkender, at der bliver sparet i kommunerne i disse år, og igen i år skal der spares, når partierne går til budgetforhandlinger. Men der kan være brug for at sætte penge af til dette område, mener han.

- Det kan vi være nødt til. Jeg kan ikke sådan sætte det ind i en bestemt prioriteringsorden, men det er noget, vi skal være opmærksomme på. Forvaltningen kan også prioritere inden for det efteruddannelsebudget, den har. Hvis ikke det rækker, så må de rejse en politisk sag på det, men vi står med et omprioriteringskatalog i Allerød, der rækker langt ind i forslag, som vi slet ikke vil tage, og hvis der skal tilføjes nye tiltag, så skal der spares andre steder, siger han.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede