27. juli 2021
Irisgården ligger på Irisvej 3. En stor del af bymidten er opført på udstykninger af gårdens jorder. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Irisgården ligger på Irisvej 3. En stor del af bymidten er opført på udstykninger af gårdens jorder. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På rundtur til bygningerne, der definerede Lillerød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

På rundtur til bygningerne, der definerede Lillerød

Savner du også de kulturelle indslag i dit liv, kan du gå på jagt efter kulturhistorie i bymidten. Den rummer blandt andet fire bevaringsværdige bygninger.

Allerød - 19. marts 2021 kl. 12:31
Af Anne-Mette Rasmussen

Skal turen igennem bymidten have et kulturelt præg, så læg eventuelt ruten forbi de fire bevaringsværdige bygninger, der blev udpeget i den nye lokalplan fra sidste år. Husene gemmer på masser af historier om Lillerøds udvikling.

Tag nu for eksempel stationsbygningen, der er en af de fire bygninger. Den fik centrum til at flytte sig.

Stationsbygningen blev bygget i 1864, samme år som stationen blev etableret som en del af Nordbanen. Oprindeligt lå stationen et stykke fra landsbyen Lillerød. Men efter at byens hovedgade, der nu er kendt som M.D. Madsensvej, blev anlagt af grossereren af samme navn i 1903-04, blev byens centrum trukket ned mod stationen, hvor kroen også lå.

Efterhånden som trafikken på Nordbanen voksede, blev den udvidet til dobbeltspor, og det skete i 1933 i Lillerød. Stationen hed i øvrigt oprindeligt Lillerød Station, men navnet blev ændret til Allerød Station i maj 1952. Det skete for at forhindre navneforvirring med den nærliggende Hillerød Station ved meddelelser i højtalerne.

Det første højhus

Lige over for stationsbygningen ligger en anden af bymidten bevaringsværdige bygninger. Adressen er M.D. Madsensvej 1, men bygningen er kendt som »Slagterhjørnet«. Den blev med sine tre etager Lillerøds første højhus i 1938.

Det var ejendomshandler og bankbestyrer i Landbobanken Melchior Christensen, der fik huset bygget på grunden. Han købte den af Lillerød Kro, der lå lige ved siden af, og boede selv på førstesalen.

Bygningen på M.D. Madsensvej 1 er kendt som »Slagterhjørnet«, fordi der lige siden de første år i 1930'erne har været slagterforretning i stueetagen. I sommer overtog kokken Lars Thomsen, lokalerne, hvor han, når corona tillader det, også arrangerer fine dining. Lars Thomsen overtog efter Slagter Rieck, der regerede i lokalerne i mere end 20 år. Slagter Rieck overtog efter den legendariske slagter Frantz i 1999.

Ejendommen, som slagteren altså er en fasttømret del af, står stadig stort set, som da den blev bygget. Af den oprindelige bebyggelse på M.D. Madsensvej er den det sidste tilbageværende rødstenshus med tegltag.

Lagde jord til bymidten

Irisgården på Irisvej 3 har også spillet en vigtig rolle i Lillerøds udvikling. Det er på gårdens jorder, bymidten er blevet opført.

Gårdens historie kan føres helt tilbage til begyndelsen af 1800-tallet, hvor husmanden Jeppe Jensen boede der med sin kone Margrethe Larsdatter og deres fire børn. Men de nuværende bygninger er sandsynligvis fra omkring 1850.

Irisgården var altså oprindeligt et husmandssted, men på grund af dens gunstige placering mellem stationen og Lillerød Landsby blev stedet i 1903 købt af grosserer og byens byggematador M.D. Madsen. Han anlagde samtidig en ny hovedgade mellem Frederiksborgvej og Lillerød Station. Hovedgaden, der i dag er gågade, blev sidenhen opkaldt efter byggematadoren.

Der hørte temmelig meget jord med til Irisvej 3, og mange af grundene på både M.D. Madsensvej og Fritz Hansensvej er således udstykninger fra Irisvej 3.

Irisgården har efter M.D. Madsens tid været ejet af Erik Pers Lassen, der var kontorchef i Socialministeriet og hurtigt blev involveret i kommunalpolitik. Ved hans død i 1976 købte Allerød Kommune gården, der blandt andet har huset en skovbørnehave, spejdere og skuespillere fra Mungo Park, der brugte den som øvelokale.

Ved årsskiftet 1995/1996 solgte Allerød Kommune ejendommen til private ejere, og i den forbindelse blev et stort stykke af haven stykket fra til parkeringspladser ved Centerhallen.

Irisgården er sammen med naboejendommen Lilledal 6 og den gamle stationsbygning de eneste bevarede bygninger i bymidten fra før år 1900.

Villabyggeri

Den sidste af de fire bevaringsværdige bygninger i bymidten er den gule villa på Frederiksborgvej 23. Den blev bygget af tømrermester Anders Petersen i 1927. Han havde værksted på Gl. Lyngevej og var med til at bygge på adskillige adresser i Allerød i begyndelsen af 1900-tallet.

I 1920 byggede han således på Gl. Lyngevej 20, og i 1930 på Kollerødvej 25. De to huse er også bevaret i dag.

Museum Nordsjælland betegner bygningen på Frederikborgvej 23 som »en arkitektonisk perle opført i tidstypisk historicistisk stil med mange fine detaljer«. Og kalder huset for »et værdifuldt, kulturhistorisk eksempel på det tidlige villabyggeri i Allerød«.

- Villaen er, som en af de sidste bygninger byen har tilbage, med til at fortælle historien om Allerød som villaby og danner desuden et godt skel fra bymidte til villabyggeri, har Kristoffer Schmidt, der er museumsinspektør ved Museum Nordsjælland, tidligere sagt til Frederiksborg Amts Avis.

Villaen har været i den samme families eje de sidste 50 år. Familien er i øvrigt ikke begejstret for, at huset har fået status som bevaringsværdigt, da det betyder, at den nu ikke længere selv bestemmer, om huset for eksempel skal pudses op eller rives ned.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?