22. oktober 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny i Allerød: Nejstgaard om istidskommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny i Allerød: Nejstgaard om istidskommunen
Allerød - 18. oktober 2020 kl. 10:09
Af Martin Stokkebro Moestrup

Ifølge Danmarks Statistik flyttede der i 2019 1.407 mennesker til Allerød Kommune.

Hvis tilflytningen var ligeligt fordelt over hele året, har min kæreste og jeg derfor befundet os et sted mellem tilflytter nummer 586 og tilflytter nummer 703, da vi rykkede ind i vores hus i Høvelte i maj sidste år.

Det store rykind i kommunen skete dog året før, vi kom, i 2018, hvor befolkningstallet i kommunen steg med 411 til 25.646 borgere, ikke mindst grundet 1.777 tilflyttere og en nettotilflytning (antallet af tilflyttere minus antallet af fraflyttere) på 377 personer.

Årsagen her til skal ikke mindst findes i mit nabolag, Blovstrød, hvor især det nye boligområde Drabæk Huse bragte nye borgere til kommunen.

Vi er altså ikke alene, min kæreste og jeg.

Billede

Allerød Nyts nye journalist Martin Stokkebro Moestrup er 36 år. Han og kæresten flyttede til Høvelte for halvandet år siden og har siden fået en datter på snart et år. Foto: Jens Berg Thomsen


Derfor har jeg som nytilflytter og nystartet journalist på Allerød Nyt i en ny artikelserie sat mig for at finde ud af, hvad det er for en kommune, vi er kommet til: hvem er det, der bor her, hvad laver man i Allerød, hvad binder kommunen sammen, og hvem er de andre, der udover mig og min kæreste er kommet hertil?

Et langt tilbageblik

I første omgang er jeg taget ud til en, der om nogen kan fortælle mig noget om kommunens borgere og udvikling i et historisk perspektiv. Allerød Kommune fejrer 50 års jubilæum i år.

Eva Nejstgaard har siddet i byrådet i over halvdelen af dem. I otte af årene som viceborgmester og siden som konservativ borgmester fra 1994-2008.

Hun starter endnu længere tilbage, end jeg havde regnet med.

"Nogle af de første mennesker i Danmark bosatte sig jo i Allerød," fortæller hun og nævner i den forbindelse "Allerødtiden", som jeg efterfølgende går hjem og slår op.

Ifølge Naturstyrelsen indtraf Allerødtiden mellem cirka år 11.000 og 11.800 før vor tidsregning. Den er opkaldt efter en aflejring i jorden ved Allerød Teglværks gamle lergrav mellem Ravnsholt Skov og Sønderskov, der ligger cirka 500 meter fra mit hus. Allerødtiden, som er internationalt kendt under det navn, var en periode i slutningen af sidste istid, hvor Danmark var isfrit.

Der har altså boet mennesker i Allerød virkelig længe, men hvordan er dem, der bor der i dag?

"Før i tiden var der stor forskel på, hvor man kom i kommunen. Blovstrød var den fine del med alle officererne. Lillerød var håndværksbyen, hvor man kunne høre hornet, der tudede fra Fritz Hansens møbelfabrik, når arbejderne skulle hjem og spise frokost. I Lynge boede bønderne," fortæller Eva Nejstgaard og fortsætter:

"Sådan kan man nok ikke opdele det længere, men landbruget er jo stadig i Lynge," siger hun.

Fortællinger fra Ølmose

Vi sidder og taler i hendes idyllisk beliggende hus, der ligger uden for Lillerød i landlige omgivelser ved den lille sø Ølmose. Eva Nejstgaard har været fast bosat i Spanien, nærmest siden hun stoppede i politik, men hende, manden Flemming Nejstgaard og hunden Trold har været tilbage i huset i Danmark siden coronaen brød ud.

Trods sin spanske eksil kan Eva Nejstgaard stadig ikke gå ned og handle uden at blive genkendt af nogle, der kommer hen og snakker.

Billede

Blovstrød Teglværk og Allerød Teglværk leverede ifølge Naturstyrelsen i 1800- og 1900-tallet ler til mange bygninger i Danmark. Undersøgelser i Allerød Lergrav førte til navnet Allerødtiden, der er en isfri periode cirka 11.800-11.000 år før hvor tidsregning. Arkivfoto


"Men jeg ved ikke, om man ellers snakker så meget mere med dem, man møder i supermarkedet. Det var nok mere landligt før i tiden. Nu er det ikke så landligt længere. Der er kommet flere til, der har mange penge," siger hun.

Unge og fællesskab

Nogle, som der også er kommet flere af, er de unge. Ifølge Allerød Kommune udgør de 0-30-årige 55 procent af de 1.255 personer, der indtil videre er flyttet til kommunen i år. Den udvikling har Eva Nejstgaard også bemærket.

"Det er dejligt, også fordi at jeg oplever, at det er mange af dem, der er født og opvokset her, der kommer tilbage," siger hun.

Ifølge Eva Nejstgaard har netop den sidste gruppe gode forudsætninger for at blive en del af fællesskabet i kommunen.

"Dem, der kommer tilbage, har måske også en fællesskabsfornemmelse. Derudover er der også gode forudsætninger i det nye boligområde i Blovstrød, fordi husene ligger så tæt, som de gør."

"Men man må også selv gøre noget for det. Fælleskabet beror på, at man selv vil," siger Eva Nejstgaard.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?