25. oktober 2021
Illustration af planerne for den nye stiforbindelse. Det er den lilla del, og den højre del af den orange streg, der nu gennemføres. En helhedsplan skal afgøre, hvordan forbindelsen skal samles hen over marken syd for Allerød Privatskole/Sortemosevej og øst for XL-Byg, og altså om det bliver Alternativ A eller B, der vælges. Illustration: Allerød Kommune
gallery icon

Se billedserie

Illustration af planerne for den nye stiforbindelse. Det er den lilla del, og den højre del af den orange streg, der nu gennemføres. En helhedsplan skal afgøre, hvordan forbindelsen skal samles hen over marken syd for Allerød Privatskole/Sortemosevej og øst for XL-Byg, og altså om det bliver Alternativ A eller B, der vælges. Illustration: Allerød Kommune
Foto: Maria Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny cykelsti på vej mellem Blovstrød og Lillerød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny cykelsti på vej mellem Blovstrød og Lillerød

- men man skal stadig op på Sortemosevej, for cykelstiens færdiggørelse afventer en helhedsplan

Opdateret 23. september 2021 kl. 14:10
Allerød - 22. september 2021 kl. 15:03
Af Martin Stokkebro Moestrup

På et meget stilfærdigt byrådsmøde handlede det spørgsmål, der skabte mest debat, om etableringen af en cykel- og gangstiforbindelse mellem Blovstrød og Lillerød.

I det nye Blovstrød cykler man i dag langs Blovstrød Teglværksvej ud til Sortemosevej, som man skal krydse og cykle langs med for at komme til Lillerød. Med den nye løsning etableres der en stiforbindelse, der forlænger cykel- og gangstien, der munder ud i Østre Teglværksvej lige nord for Grønningen i det nye Blovstrød ud til Blovstrød Teglværksvej. Herfra er det så meningen, at der på sigt etableres en sti over til Allerødvej, der ligger på den anden side af jernbanen, forbi XL-Byg og det nye boligområde ned mod jernbanen (der eksisterer allerede en undergang under jernbanen og over til Allerødvej).

Lange udsigter

Den del kan dog have lange udsigter, da politikerne besluttede, at der først skal etableres en helhedsplan for området syd for Allerød Privatskole og øst for XL-Byg, før stien laves. Dermed vil man fra det nye Blovstrød fortsat skulle cykle op til Sortemosevej. Man kan så vælge at cykle ned ad Teglhaven, forbi XL-Byg og videre ad Allerødvej, men tidsmæssigt vil det være en betydelig omvej.

Allerødvej gøres dog mere sikker, da politikerne besluttede, at den lukkes for biler fra den gamle containerplads af (der laves om til parkeringsplads). Og at der etableres vejbelysning på Allerødvej.

Det sidste var meget af årsagen til debatten. Enhedslistens Rasmus Keis Nerbeek mente nemlig ikke, at man skulle etablere kunstig belysning i naturområdet ved Allerødvej, der ligger tæt på Allerød Sø.

Man skal som cyklist stadig op til Sortemosevej, efter de nye stidele er færdige. Foto: Flemming Nyberg

EL imod belysning i naturområde

"Det er to principper, der støder sammen her. På den ene side princippet og ønsket om belysning på en cykel/skolesti, som jeg godt kan forstå, på den anden side princippet om, at man ikke laver kunstig belysning i et naturområde. I Enhedslisten var vi også modstandere af det nye boligområde (for enden af Teglhaven, tæt på jernbanen, red.), der ligger meget tæt på Allerød Sø. For her har vi lige præcis konsekvensen. Der skal lige være lidt belysning, og så det ene og så det andet. Lige så stille tager man lidt af vores naturområder. Derfor tager jeg her naturens parti og stemmer imod (belysningen på den nye stiforbindelse, red.)," sagde han.

Det havde han også gjort som medlem af teknik-, erhverv,- plan- og miljøudvalget sammen med Martin H. Wolffbrandt fra de konservative. Sidstnævntes årsag var dog en anden, da han også ved udvalgsmødet stemte imod selve stiforbindelsen. På byrådsmødet valgte Det Konservative Folkepartis fem byrødder at undlade at stemme, da de mener, prioriteringen bør være en anden.

"Da den første del af det nye Blovstrød blev lavet, var byrådet enig om, at der skulle laves trafikforsyning på Blovstrød Teglværksvej. Det mener konservative også indebærer en cykelsti. Det er den vej, vi vil have cykelsti på," sagde han.

Flertallet med Venstre, Socialdemokratiet, SF, de radikale og Vores Allerød vedtog etableringen af stiforbindelsen fra Østre Teglværksvej til Blovstrød Teglværksvej samt strækningen på Allerødvej fra containerpladsen til Teglhaven. Begge stiforbindelser bliver belyst.

"For mig virker det oplagt, a der skal være belysning på skolestierne i et land, hvor det er mørkt om morgenen fra oktober til marts måned," sagde Miki Dam Larsen (S).

Supercykelsti er ikke super

Martin H. Wolffbrandt mener også, at der skal gøres noget ved Sortemosevej, der i dag har en dobbeltsporet cykelsti på vejens nordside, som er en del af Supercykelsti-konceptet.

"For det første skal man kunne krydse Sortemosevej sikkert. For det andet er supercykelstien på Sortemosevej i min optik ikke rigtig super. Vi bør få etableret en rigtig supercykelsti på hver sin side af Sortemosevej," sagde han.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?