17. juni 2019
Niels Brunse har vundet flere priser, og nu er han også indehaver af Weekendavisens Litteraturpris 2018. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Niels Brunse har vundet flere priser, og nu er han også indehaver af Weekendavisens Litteraturpris 2018. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Niels Brunse modtager stor pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Niels Brunse modtager stor pris
Allerød - 11. februar 2019 kl. 04:53
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I efteråret satte Niels Brunse sidste punktum i sin oversættelse af Shakespeares 37 skuespil, der fylder seks bind. Et arbejde, der har taget 30 år.

Hans imponerende arbejde har nu givet ham Weekendavisens Litteraturpris 2018. Prisen blev uddelt i begyndelsen af februar ved et arrangement i Orangeriet i Kongens Have.

- Det er et kæmpestort personligt skulderklap, og selvfølgelig også rart for økonomien, siger Niels Brunse om modtagelsen af prisen på 100.000 kroner.

- Det er dejligt, at den for første gang i prisens historie bliver givet til et oversættelsesværk. Det betyder meget for mig at være den første oversætter, der får prisen, for jeg har lagt det meste af mit liv i den profession og den opgave, og jeg har gjort mit allerbedste, siger Niels Brunse, der fremhæver, at det også er noget særligt, at prisen bliver givet af avisens læsere.

Et bredt felt
Sammen med Niels Brunse var Helle Helle, Frits Andersen, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Harald Voetmann, Jakob Martin Strid, Poul Duedahl, Madame Nielsen, Annette Rosenvold Hvidt og Gertrud Oelsner samt Thorsten Borring Olesen og Niels Wium Olesen nomineret til prisen. Om feltet skriver litteraturredaktør Johannes Baun i Weekendavisen: »I år har vi på den endelige liste fundet plads til en spændvidde, der i det ganske danske litteraturprisuddelende land ikke findes større«.

Anmelder på avisen, Mikkel Bruun Zangenberg, kaldte i sin tale, som er gengivet i Weekendavisen, Niels Brunses gendigtning for »fabelagtig«.

»En af de vigtigste grunde til, at avisens kloge og gode læsere har valgt netop dig, Niels Brunse, som prismodtager - i et i øvrigt fornemt, stærkt felt - er nok den, at du ikke blot har oversat, men egentlig har gendigtet Shakespeare«, skriver Zangenberg og henviser blandt andet til, at Hamlets mest berømte replik i Brunses udgave er oversat til »At være eller ikke, sådan er det«

»Danske teatre har siden 1986 bedt dig nyoversætte en række af hans skuespil, og du har meget nøje medtænkt, at ordene jo altså også skal kunne siges og siges godt på en scene af en skuespiller. Det medfører så samtidig, at din udgave af Shakespeare er eminent læselig. En af de meget store kvaliteter ved sin gendigtning er, at den egner sig lige så godt for scenen som for sofaen«, skriver Zangenberg videre.

Brunse er Shakespeare
I Weekendavisen fortæller flere fagfolk inden for sprogforskning og teater, hvorfor Niels Brunse er så god til at oversætte. Heriblandt skuespilleren Nicolas Bro, der flere gange har spillet Shakespeares skuespil på scenen.

»Niels Brunse er bare den, man foretrækker, når man som skuespiller skal beskæftige sig med Shakespeare. Han bringer testen og karaktererne rættere på os moderne mennesker, han oversætter ikke bare fra engelsk til dansk, men fra 1600-tallet til i dag (...) Når man arbejder med Shakespeare, så skal man mestre hele paletten - fra rum og komiuk og dagligdagstonerne til det poetisk højstemte ogh meget komplekse. Shakespeare er så sammensat og forgrenet, det spænder så vidt. Og jeg kan ikke komme i tanke om andre pversættere end Brunse, der kan fange det, og det gør håndgribeligt. Brunase er vores Shakespeare, simpethen, siger Nicolas Bro til Weekendavisen.

Og den ros gør også indtryk på prismodtageren.

- Det er rart at få så meget opbakning og anerkendelse af teaterfagfolk, for det er jo dem, der bruger det, siger han.

Prisen skal nu fejres med en vinterferie med familien, fortæller han.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede