26. september 2021
M. D. Madsen har lagt navn til gågaden i Lillerød. Foto: Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød
M. D. Madsen har lagt navn til gågaden i Lillerød. Foto: Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: M. D. Madsen anlagde en ny vej til stationen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

M. D. Madsen anlagde en ny vej til stationen
Allerød - 23. juli 2021 kl. 06:44
Af Birthe Skovholm, LAFAK

I vores mini-serie om historiske personer i Allerød, er vi i dag kommet til Grosserer Mads Danielsen Madsen, født i 1842 og død i 1923, der har lagt navn til Lillerøds hovedgade, som i dag er gågade.

Mads Danielsen Madsen var tvilling og blev født i Fabjerg sogn i Lemvig kommune den 1. december 1842. Han var søn af en husmand, så man kan godt sige, at han kom fra små kår, men ved dygtighed og sparsommelighed fik han tjent en mindre formue ved blandt andet at sælge finsk smør.

Han købte gården 'Hvidesten' i 1895 og solgte den igen i 1903, hvor han i stedet købte den lille ejendom på Irisvej 3, som FDF´erne senere døbte Irisgården efter vejnavnet.

Så muligheder

Dengang var der åbne marker mellem Lillerød Station og Lillerød landsby ved kirken, og hvis man skulle med toget, måtte man køre hele vejen ad Frederiksborgvej til Prins Valdemars Allé og videre ad Stationsvej langs med jernbanen. Der var endnu ingen viadukt - den kom først i 1933, da DSB anlagde dobbeltsporet.

Hvis man derimod var gående, kunne man skyde genvej ad Madsensvejs 'forgænger', der var en kroget markvej. Den gik fra Frederiksborgvej, hvor Lilledal i dag munder ud, forbi de to stråtækte huse på Irisvej 3 og Lilledal 6 og videre til Nordre Jernbaneovergang og mod Horsemosen. Lige før banen stødte stien til Stationsvej.

Madsen kunne se mulighederne i at udstykke jorden og anlægge en rigtig vej mellem Frederiksborgvej og stationen, og han startede med at bygge en villa til sig selv. Den kom til at hedde 'Landro' og stod færdig i 1904, der hvor Bønnelykkes Farvehandel ligger i dag på M D Madsensvej nummer 12.

En venlig mand

Madsen var i 1877 blevet gift med Marie Nord. De fik ingen børn, men til gengæld havde de en plejedatter.

Madsen var et venligt menneske. En tidligere tjenestepige, fru Andreasen, har fortalt til Pers Lassen, at hun med glæde mindedes de fire år fra 1914-1918, hvor hun tjente i Villa Landro:

- Madsen var lille og væver, var hyggelig og fornøjelig. Han var også meget påpasselig og ville gerne være overalt. Han og karlen Jacobsen passede haven, og hestepærerne på vejen blev samlet op til rosenbedene. Om fredagen plejede Madsen at tage til København bl.a. for at sælge æg og af og til duer, som de havde mange af, sagde hun.

At Madsen var en venlig person, er der ingen tvivl om, og han var også god mod dyr, som det fremgår af en 'købekontrakt' som findes hos LAFAK.
Ole Bendtsen på Vråholmsminde købte i 1916 en hest af Madsen på følgende betingelser:

'Til Ole Bentsen sælger jeg, M D Madsen, en rød hoppe til kr. 800, på følgende betingelser: Hr. Bendtsen forpligter sig til at behandle dyret godt i alle henseender, dels at holde den i god og forsvarlig foderstand og omhyggelig ved Brugen, desforuden må hesten ikke sælges til nogen. Når den ikke længere kan udføre sit arbejde, skal den slagtes, og forinden indbrændes i hoven, og efter slagtningen skal hoven leveres til Madsen. Hesten er indskreven til Militæret, men Madsen betaler købesummen kr. 800 tilbage, såfremt de forlanger den udleveret.

Stemmer du til kommunalvalget i år?