15. august 2020
Albert Hansen med den en meter store krukke, som han lavede i 1942. Foto: LAFAK
gallery icon

Se billedserie

Albert Hansen med den en meter store krukke, som han lavede i 1942. Foto: LAFAK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpe unika-krukke efterlyses

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kæmpe unika-krukke efterlyses
Allerød - 18. november 2019 kl. 20:31
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En krukke på en meter lavet af pottemager Albert Hansen i 1942 er forsvundet. Ved du, hvor den er?

Det spørgsmål stiller Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød Kommune (LAFAK), der endnu ikke har løst det mysterium, som foreningen blandt mange andre ting skrev om i en jubilæumsbog om Lillerød Lervarefabrik, der udkom for snart et år siden.

- I bogen er der ud over alle de ting, der gives forklaring på, også fortællingen om en krukke, som endnu ikke er dukket op. Det er ikke en serieproduktion, men en unika-krukke af et vist format. Krukken er i 1942 blevet drejet af pottemager Albert Hansen på Lillerød Lervarefabrik og skulle udstilles på Den Frie på Landsforeningen Dansk Kunsthaandværks forårsudstilling, fortæller Per-Olof Johansson fra LAFAK om krukken og fortsætter:

- Der fandtes en avisnotits om krukken og en dårlig fotokopi af et billede, men tilfældigvis dukkede originalfotoet op og nåede at komme med i bogen, så nu er vi ikke i tvivl om, hvordan den en meter høje krukke så ud, før den blev dekoreret af designeren og keramikeren Ville Christensen.

Frederiksborg Amts Avis skrev om krukken den 25. marts 1942 under overskriften »Danmarks største vase lavet i Lillerød«. Da LAFAK gik i gang med arbejdet med bogen »Lillerød Lervarefabrik - 1870'erne til 2006«, var redaktionens medlemmer ikke i tvivl om, at historien om krukken skulle med. Og som ved et lykketræf dukkede originalfotoet i samme ombæring op.

- Albert Hansens niece omtalte billedet til en bror af en af redaktionens medlemmer, uden at vide, at der var en bog på vej. Men det vidste han, og bingo så fik vi originalbilledet i hånden, fortæller Per-Olof Johansson, som også kan fortælle, at vasen, hvis den stadig eksisterer, formentlig ikke ser ud som på billedet.

For hvis krukken nogensinde blev klar til Landsforeningen Dansk Kunsthaandværks forårsudstilling, er den formentlig blevet dekoreret af keramiker-kollegaen Ville Christensen. Sandsynligvis med figurer i relief, sådan som en anden krukke fra Ville Christensens hånd er afbilledet i udstillingens katalog.

- Museumsleder fra Vejen Museum Teresa Nielsen fortæller i bogen, at Ville Christensen kan være en vigtig brik i dansk keramiks historie, i egen ret men også i kraft af at nogle af hendes ting blev udført hos den kendte keramiker Patrick Nordström. Hendes mand var kunsthistorikeren Victor P. Christensen, som nok var den første til at udpege ting fra Lillerød Lervarefabrik som folkekunst, siger Per-Olof Johansson, der fortsat håber på at finde frem til Albert Hansens krukke fra 1942.

- Hvor er krukken? Har nogen den? Er den gået i stykker? Og findes der mon et foto af den færdige krukke, før den eventuelt gik i stykker, spørger han.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?