31. juli 2021
Et fokus på børns læselyst kan være med til at forklare, at de danske folkebiblioteker for første gang i en årrække sidste år lånte flere fysiske bøger ud end året før. Foto: Allerød Biblioteker
gallery icon

Se billedserie

Et fokus på børns læselyst kan være med til at forklare, at de danske folkebiblioteker for første gang i en årrække sidste år lånte flere fysiske bøger ud end året før. Foto: Allerød Biblioteker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I denne kommune lånes der flest bøger på biblioteket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

I denne kommune lånes der flest bøger på biblioteket
Allerød - 16. oktober 2020 kl. 06:46
Af Joachim Christensen

Med 310.000 besøg og knap 270.000 udlånte bøger havde Allerød Biblioteker et fremragende år i 2019. De var frontløber for en positiv udvikling, der sidste år for alvor manifesterede sig på landsplan.

Der blev der nemlig for første gang i en årrække lånt flere fysiske bøger ud end i året før. Det viser publikationen Folkebiblioteker i tal, der netop er udgivet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Annette Wolgenhagen Godt er bibliotekschef på Allerød Biblioteker, og hun har flere forklaringer på, at læselysten igen er opadgående - med særlig styrke i Allerød, der ligger på omtrent de dobbelte tal af landsgennemsnittet med 8,5 lånte bøger pr. indbygger.

- Vi gav i februar sidste år hinanden håndslag på at have stort fokus på børn og læsning. Undersøgelser viste, at flere og flere børn ikke havde glæde af læsning, så på bibliotekerne vil vi gerne skabe glade børnelæsere, siger hun.

I Allerød arbejder man derfor målrettet på at skabe ivrige læsere i en ung alder, og for tiden har de et stort projekt om børn og læselyst med SFO Lillevang.

Bøger i et moderne liv
Fremgangen i udlån af fysiske bøger nationalt set er ikke helt ny for Allerød Biblioteker, der ikke har oplevet det fald, som der har været i for eksempel andre nordsjællandske kommuner. Annette Wolgenhagen Godt ser udviklingen som et tegn på, at bibliotekerne har fået bedre forståelse for borgerne.

- Jeg har altid ment, at folk gerne vil læse fysiske bøger. Det handler i høj grad om, at der skal være adgang til bøgerne indenfor et moderne liv. Ingen gider vente seks måneder på en bog. Voksne vil læse det samme som deres veninder, og børn det samme som deres venner. Vi har kigget indad i forhold til, hvordan biblioteker opererer, siger hun.

Det betyder blandt andet, at de nu køber ekstra eksemplarer ind af flere bøger, men bibliotekschefen fremhæver også, at de har »sat hardcore ind på at formidle«.

Fordybelsesklubber, guidet fælleslæsning i skoven og andre tilbud giver nye adgangsveje til bøgernes verden.

- Uanset om vi går tur i skoven med Dostojevski eller maler bogbænke, så handler det om at være i dialog med læserne, siger hun.

I Allerød må de rekordhøje tal med flest udlån pr. indbygger i hele landet også til en vis del tilskrives demografien. Det erkender bibkliotekschefen.

- Det spiller selvfølgelig ind. Det er veluddannede mennesker, der bor i Allerød, men hvis du ser på listen, så låner borgerne langt flere bøger end i for eksempel Lyngby, siger hun.

Biblioteket som rum
Antallet af besøgende på Allerød Biblioteker voksede eksplosivt fra 2018 til 2019, hvor der kom over 50.000 flere besøg.

Det tilskriver Annette Wolgenhagen Godt ikke mindst, at biblioteket har ændret rolle.

- Vi er blevet et hus, hvor folk sidder og arbejder. Det moderne bibliotek er ved at ændre sig. De seneste år har vi haft mange gymnasieelever og med et arbejdsmarked, hvor man er tilknyttet mere løst, har vi nogle andre mennesker, der bruger biblioteket på en anden måde, forklarer hun.

Derfor er der i løbet af året blevet indrettet på ny, så der er flere siddepladser. Man kan næsten tale om, at den gammeldags læsesal på sin vis er på vej tilbage.

Samtidig er biblioteksrummet dog også i brug til flere nye tiltag. Forleden var auktionshuset Lauritz.com på besøg, ligesom der kan være demensrådgivning og mange andre arrangementer. Over 3.000 besøgte biblioteket på »Strid søndag«, en dag for børnefamilier om forfatteren Jakob Martin Strid.

I det hele taget var 2019 et sjovt biblioteksår, fortæller Annette Wolgenhagen Godt. De fortalte vidt og bredt - helt til London - om deres succesfulde måde at arbejde på, og de oplevede for alvor, at bygningen blev udnyttet.

Coronaens år
Men så kom corona. Mange af de forandringer der gjorde, at biblioteket var blevet et sted, hvor folk kom af lyst snarere end af pligt er blevet ramt.

- Corona har gjort det onde ved os. Folk opholder sig her ikke ret længe, de tager ikke et ekstra besøg. Her er mindre liv, siger hun.

Her kan ingen ny bibliotekstilgang ændre udviklingen, der er blot tilbage at håbe på en effektiv behandling eller vaccine, så folk igen kan benytte bibliotekerne, som de gjorde før pandemien indtraf.

Bøgernes eviggyldige relevans er Annette Wolgenhagen Godt til en hver tid klar til at fremhæve.

- Jeg synes jo, det er vigtigt i samfundet, at man læser. Faglitteratur for at skabe ny viden og skønlitteratur er jo den korteste vej til at besøge andre mennesker og nye steder, siger hun.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?