12. april 2021
Bjørli Lehmann sår frøene i sin forhave på Rønnealle. Foto: Jan F. Stephan
gallery icon

Se billedserie

Bjørli Lehmann sår frøene i sin forhave på Rønnealle. Foto: Jan F. Stephan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gratis Bjørli-blanding blev revet væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gratis Bjørli-blanding blev revet væk

Bjørli Lehmann har på opfordring håndplukket ti sorter til en frøblanding, der skal give vilde blomster i haven. 222 frøblandinger blev revet væk i påsken

Allerød - 07. april 2021 kl. 07:12
Af Martin Stokkebro Moestrup

Et samarbejde mellem to engagerede borgere og en ræve-rutineret naturvejleder resulterede onsdag i en ny forhave til Bjørli Lehmann.

Den nu pensionerede naturvejleder og leder af Vestre Hus Børnenaturcenter var blevet kontaktet af Eric Lerdrup Bourgois og Torben Birkmose, der havde bedt hende om at sammensætte en 'vild' frøblanding.

Det blev til 'Bjørlis Allerød-frøblanding' og består af ti udvalgte frøstorter, som Torben Birkmose, Eric Lerdrup Bourgois og sidstnævntes datter Clara har samlet i 222 poser.

Onsdag overrakte de tre så den første af poserne til Bjørli, der straks fik frøene i jorden.

Bjørli Lehmann med frøblandingen. Foto: Jan F. Stephan

"Alle blomsterne er lokale her i Allerød og kræver ikke en hel masse," fortæller Bjørli Lehmann til Allerød Nyt, der var med, da frøerne blev sået.

Bjørlis Allerød-frøblanding
De ti frøsorter, efterfulgt af en kort beskrivelse af Bjørli Lehmann, er:
  • Hjortetrøst. En vidunderlig sommerfuglemagnet.
  • Alm. Katost. Yndig, pink, med masser af pollen. Ligner en lille stokrose.
  • Dagpragtstjerne. Smuk og dagsommerfuglene er glad for den.
  • Hvid okseøje (eller Marguerit) er solskin lige op af jorden. Elsket både af mennesker og insekter.
  • Røllike er hvid eller lyserød og her kan svirrefluer også være med.
  • Vild gulerod. Toårig. Mange insekter besøger de hvide skærme.
  • Slangehoved. Blå, blomstrer længe med masser af nektar til de vilde bier.
  • Almindelig Kællingetand. Kommer hurtigt op med masser af fine gule blomster.
  • Almindelig knopurt. Bierne elsker den.
  • Blåhat kommer man ikke uden om. Fantastisk til bier.
Konkurrerer med 88 kommuner

Eric Lerdrup Bourgois og Torben Birkmose er gået sammen om borgerinitiativet og Facebook-gruppen 'Allerød - Danmarks vildeste kommune', der ved redaktionens deadline havde 517 følgere. Initiativet kommer i forbindelse med den af Miljøminister Lea Wermelin udskrevne konkurrence 'Danmarks vildeste kommune', som 89 ud af 98 kommuner, herunder Allerød, har tilmeldt sig. Konkurrencen går i korte træk ud på at fremme biodiversiteten, og vinderen kåres af et dommerpanel.

"Vi er et borgerinitiativ, der prøver at engagere borgerne, så der er nogle, der kan tage stafetten op, når Allerød Kommune kommer med nogle initiativer. Vi tror ikke, at kommunen kan vinde uden borgerne," siger Torben Birkmose.

Det var ham, der i første omgang skrev ud på Facebook, hvorefter Eric Lerdrup Bourgois 'tog bolden op', og initiativet blev sat i gang.

Bjørlis frøblanding er sponsoret er Kvickly Allerød, men den indeholder også frø sanket fra Blovstrød Overdrev af naturvejleder Karen Stevnbak Andersen, der selv bor i kommunen. Blomsterne vil tiltrække sommerfugle, bier og insekter, og frøblandingen indeholder både et- og to-årige blomster og nogle, der bliver der.

Man kan gemme frøene fra de afblomstrede blomster over vinteren og så ud på et væsentligt større areal næste år. Med frøblandingen følger en lille vejledning til hvordan man kommer i gang.

Bjørli fik overrakt frøblandingen af Eric Lerdrup Bourgois (t.v.), Torben Birkmose og Erics datter Clara, der har hjulpet med at samle de i alt 222 poser, der indeholder frøblandingerne med ti forskellige frø i hver. Foto: Jan F. Stephan

Revet væk

Eric Lerdrup Bourgois oplyser til Allerød Nyt lige før tirsdagens deadline, at frøblandingerne, som man kunne få udleveret gratis, er blevet "revet væk" over påsken, og at de nu overvejer, om de laver en ny omgang. Under alle omstændigheder har han og Torben Birkmose flere ting i støbeskeen.

"Men vi håber også på initiativer fra andre borgere, så at det ikke kun skal komme fra os," siger sidstnævnte.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?