4. august 2021
Den smukke Dæmpegård i de idylliske omgivelser. Naturstyrelsen, som ejer ejendommen, vil gerne rive den ned. Men mange kræfter arbejder lige nu på højtryk for at stikke en kæp i hjulet på de planer. Foto: Kristoffer Schmidt
Den smukke Dæmpegård i de idylliske omgivelser. Naturstyrelsen, som ejer ejendommen, vil gerne rive den ned. Men mange kræfter arbejder lige nu på højtryk for at stikke en kæp i hjulet på de planer. Foto: Kristoffer Schmidt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enighed om at kæmpe for Dæmpegård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Enighed om at kæmpe for Dæmpegård
Allerød - 01. juli 2020 kl. 05:23
Af Anne-Mette Rasmussen

Der bliver ad flere kanaler arbejdet på at redde Dæmpegård fra nedrivning.

arrow Læs også: Er det slut? Fredningsnævn godkender nedrivning

Dæmpegårds fem fritliggende bygninger, som rummer et stuehus, en anneksbygning, en staldbygning, en vognbygning samt et udhus, står næsten, som da de blev rejst i 1788 i Tokkekøb Hegn.

Bygningerne fortæller om livets gang i de danske skove og statens voksende behov for styring af skoven. Det er der mange, som synes, de skal blive ved med, og derfor har der rejst sig en storm af protester imod Naturstyrelsens planer om at rive den historiske gård ned.

- Det er kommet som et chok for en hel del borgere i Allerød Kommune såvel som flere af landets største eksperter i bygningsbevaring, at Naturstyrelsen ønsker at rive Dæmpegård ned. Dæmpegårds bevaringsværdier er så høje, at gården ikke blot er en af de eneste bygninger i kommunen, som er indskrevet i kommuneplanen, men også rummer historier, der rækker langt ud over kommunens grænser og fortæller om den moderne skovdrifts indførelse i Danmark, siger Kristoffer Schmidt, der er museumsinspektør ved Museum Nordsjælland.

Han kalder gården for »en af de kulturhistorisk vigtigste bygninger i kommunen og en umistelig del af det sårbare kulturmiljø, som Dæmpegård indgår i«.

Kristoffer Schmidt mener, at Allerød Kommune bør overveje at nedlægge et nedrivningsforbud og efterfølgende udfærdige en bevarende lokalplan ved at bruge planlovens paragraf 14.

- Normalt vil et sådant nedrivningsforbud resultere i, at kommunen skal overtage ejendommen, men i dette tilfælde kan Naturstyrelsen ikke skille sig af med bygningerne på grund af skovloven. Derfor vil et paragraf 14-forbud gøre Dæmpegård til et fælles ansvar, hvor kommunen i dialog med Naturstyrelsen kan arbejde på en fremtidig anvendelse, siger han.

Museumsinspektøren mener, at byrådsmedlemmerne skal skæve til deres kollegaer i Hillerød, som for nylig har nedlagt sådan et forbud mod nedrivningen af skovløberhuset Tibberuphus.

- En bevaring af Dæmpegård kræver, at Allerød Kommunes byrådsmedlemmer tager deres ansvar alvorligt og værner om den umistelige kulturarv, som kommunen er sat til at forvalte, siger Kristoffer Schmidt.

Ifølge borgmester Karsten Längerich (V) er et nedrivningsforbud ikke aktuelt lige nu. Det er for tidligt, mener han.

- Jeg mener ikke, at vi er så langt i processen. Vi har en konstruktiv dialog med Naturstyrelsen, og vi håber at vi kan få dem til at ændre holdning og finde et formål med Dæmpegård. Det er jo en proces, der tager noget tid, men i tilfælde af at det ikke sker, forventer jeg, at Fredningsnævnet skal ind i sagen, siger han.

- Hvis vi skal nedlægge et paragraf 14-forbud, er det jo for at få en timeout, mens der udarbejdes en ny lokalplan. Så det kræver, at der er en plan for området, siger borgmesteren, som understreger, at kommunen arbejder på højtryk for at undgå nedrivning på andre fronter.

- Det er en sag, der ligger mig meget på sinde, og vi vil benytte alle de muligheder, vi har. Foruden at vi er i dialog med Naturstyrelsen, så har jeg også været i dialog med både Danmarks Naturfredningsforening og Lokalhistorisk Arkiv og Forening for Allerød Kommune, som også lægger pres på igennem deres kanaler og netværk. Jeg vil også sammen med gruppeformændene skrive til ministeren på området og bede om forståelse derigennem, siger Karsten Längerich.

Forslaget om at henvende sig til ministeren blev taget op på byrådsmødet i sidste uge, da Konservatives Lars Bacher ønskede Dæmpegård på dagsordenen som en initiativsag.

Det kom den imidlertid ikke, da forslaget var indsendt for sent.

- Men jeg vil være tilfreds, hvis borgmesteren og gruppeformændene kan lave en fælles henvendelse til ministeren om sagen. Jeg synes, at man nogle gange skal gribe chancen og agere, og jeg håber, at vi kan sætte mere pres på Naturstyrelsen for at vise, at vi tager kultur og miljø alvorligt i denne kommune, sagde Lars Bacher ved den lejlighed.

arrow Vil skabe natur-kulturhus på nedrivningstruet gård
20. februar 2021 kl. 07:14 Opdateret: kl. 16:37
arrow Dæmpegård får nu en hjælpende hånd
13. november 2020 kl. 14:30 Opdateret: kl. 12:37
arrow Dæmpegårds Venner trækker i arbejdstøjet
09. november 2020 kl. 06:01 Opdateret: kl. 15:52
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?